Menu Sluiten

Waarom vergroten we de blocksize van Bitcoin niet gewoon?

waarom niet gewoon de blocksize vergroten

Bitcoin heeft een ware burgeroorlog doorgemaakt waarin uiteindelijk op gedecentraliseerde wijze is besloten om de maat van de blokken in de blockchain niet te vergroten. Het vergroten van de blokken was aangedragen om de capaciteit van de blockchain een boost te geven. Bitcoin Cash is hierdoor afgesplitst, zij hebben de maat van de blokken wel drastisch vergroot. 

Er zijn echter hele goede redenen om de blokken niet te vergroten, maar helaas zijn deze bij velen niet bekend. Bitcoin Cash is namelijk erg gecentraliseerd (de reden zal later duidelijk worden) en heeft dus een marketing team om zijn boodschap naar buiten te brengen. 

Bitcoin heeft geen marketing team, dus worden deze redeneringen veel minder goed naar buiten gebracht. In dit artikel zet ik de belangrijkste redenen om de blokken NIET te vergroten op een rij:

Een hardfork is gevaarlijk

is een hardfork gevaarlijk
Een hardfork kan erg gevaarlijk zijn!

Een hardfork kan tot een lelijke split in het netwerk leiden en eventuele onvoorziene gevolgen kunnen niet teruggedraaid worden. Wanneer er een bug in de nieuwe code zit crashed het gehele netwerk omdat er geen oude nodes meer zijn die software draaien dat nog compatibel is. 

Een hardfork is dus rigoureus en definitief. Bugs kunnen nooit helemaal uitgesloten worden en bovendien kunnen financiële stimulansen door de verandering uit ballans gebracht worden. Dit is funest wanneer er geen weg terug is.

Een hardfork is een vorm van dwang

een hardfork is een vorm van dwang
Een hardfork is een vorm van dwang

Een hardfork maakt het alleen mogelijk voor de nodes die hun software upgraden met de nieuwe code om met het netwerk verbonden te blijven. Nodes die weigeren of falen om direct mee te doen worden er simpelweg uitgegooid. Je moet dus upgraden, anders kan je niet meer bij je coins

Doormiddel van een hardfork veranderd de coin dus en dwing je de minderheid hierin mee te gaan. Dit vloekt gigantisch met het gedachtengoed van Bitcoin: Het zelfbeschikkingsrecht is juist één van de belangrijkste waarden van de meeste bitcoiners. Iemand dwingen om zijn eigendom andere eigenschappen te geven dan de eigenschappen die het had op het moment van aankoop is niet correct.

Een hardfork maakt Bitcoin minder geschikt voor vermogensbehoud

bitcoin voor vermogens behoud
Bitcoin wordt gebruikt voor vermogens behoud als digitaal goud

Wanneer je bitcoins koopt om over een lange periode je vermogen te behouden wil je dat de parameters niet veranderen. De belangrijkste reden dat mensen verwachten dat Bitcoin over tijd zijn waarde behoud is dat er nooit meer dan 21 miljoen bitcoins zullen zijn.

Deze 21 miljoen grens is echter niet honderd procent zeker: Een hardfork zou deze grens op kunnen heffen en de schaarste van Bitcoin teniet kunnen doen. Dit zou het hele argument van Bitcoin voor waarde behoud onmiddellijk van tafel vegen. 

Deze beperking op het aanbod is één van de belangrijkste fundamentele eigenschappen van het netwerk, omdat de enorme hoeveelheid kapitaal dat het aantrekt direct in de beveiliging van de blockchain weerspiegeld wordt door PoW. Hier kunnen alle gebruikers van genieten, ook degenen die Bitcoin niet voor vermogensbehoud gebruikt.

Het is super positief dat Bitcoin moeilijk te veranderen is

Net als de 21 miljoen grens is ook de blocksize een fundamentele parameter van Bitcoin. Wanneer het gemakkelijk was geweest voor één groep mijners en Bitcoin bedrijven om deze parameter doormiddel van een hardfork te veranderen, zou het vertrouwen dat andere parameters intact blijven drastisch afnemen. 

Het feit dat 95% van de mijners en ongeveer 50% van de Bitcoin bedrijven niet in staat waren een minder belangrijke parameter zoals de blocksize te veranderen geeft een enorm vertrouwen dat de 21 miljoen grens intact zal blijven. De kans dat de bitcoin die je vandaag koopt in 30 jaar nog steeds dezelfde bitcoin is, is hierdoor vele malen groter en dat is precies wat je wil waneer je jouw vermogen wil behouden. 

Bitcoin Cash heeft dit vertrouwen totaal ondermijnd door een gecentraliseerde groep de mogelijkheid te geven de fundamentele parameters te veranderen doormiddel van een hardfork. Bitcoin Cash is dus geen betrouwbare HODL voor de lange termijn, ze hebben dit opgeofferd voor een periode met lage transactie kosten.

Het Lighting Netwerk brengt nu nog lagere transactie kosten voor BTC met ook nog eens directe confirmaties terwijl het vertrouwen dat nodig is voor vermogensbehoud nog steeds intact is. 

Grotere blokken leiden tot centralisatie van nodes

centralisatie bitcoin nodes
Zo zal een Bitcoin Cash full node er waarschijnlijk uit zien na een paar jaar massa adoptie

Wanneer de blokken in de blockchain vergroot worden moet er meer data opgeslagen worden om de blockchain te downloaden en is er meer capaciteit nodig om gesynchroniseerd te blijven. Dit maakt het draaien van een full node duurder en voor minder apparaten geschikt. Hierdoor zal op termijn niet iedereen in staat zijn zijn eigen transacties te verifiëren en moet je daar dus een ander voor vertrouwen. Dit gaat volledig tegen de principes van Bitcoin in.

Het zal steeds moeilijker en duurder worden om een node te draaien en het aantal nodes zal afnemen. Dit beschadigd direct de decentralisatie van Bitcoin. Uiteindelijk zullen er maar een paar nodes overblijven in beheer van vermogende partijen die zich de kosten kunnen permiteren. Deze paar partijen vormen dan een zogenaamd ‘central point of failure’, omdat ze aangevallen of omgekocht kunnen worden.

Grotere blokken leiden tot centralisatie van mijners

bitcoin mijner centralisatie
Grote blokken zorgen voor Bitcoin mijner centralisatie

Ook centralisatie van mijners zal verergeren door grotere blokken. Wanneer de hoeveelheid data in een blok groter is zal de propagatie ervan langer duren. Dit betekent dat het langer duurt voordat mijners een nieuw blok ontvangen nadat het gevonden is. 

De mijner die het laatste blok heeft gevonden heeft hier geen last van ,omdat hij het blok al heeft. Hij kan in die tijd beginnen het volgende blok te mijnen terwijl de rest nog aan het wachten is. Hij heeft dus een kleine voorsprong en dat geeft hem een grotere kans om het volgende blok ook weer te vinden. 

Wanneer één mijner een groot deel van de totale hashpower levert wordt dit centralisatie genoemd. Dit brengt risico’s voor het netwerk met zich mee. Wanneer één entiteit meer dan 30% heeft begint het al gevaarlijk te worden en met meer dan 50% is het netwerk niet meer gedecentraliseerd.

Wanneer één mijner 30% van de hashpower heeft, heeft hij dus 30% kans om een blok te vinden. Wanneer hij een blok vindt stuurt hij het naar de andere mijners voor verificatie en begint hij direct met het volgende blok. De rest van de mijners kan pas na het ontvangen en verifiëren van het laatste blok aan het volgende blok beginnen en hebben dus een achterstand en daardoor een kleinere kans. 

De grote mijner heeft door zijn voorsprong dus meer dan 30% kans om het volgende blok te vinden en verdiend dus onterecht meer dan zijn concurrenten. Dit kan hij weer investeren door meer mijners te kopen en dat zal hem nog groter maken. Grote blokken geven dus een voordeel aan de grootste mijners en maken eventuele centralisatie nog erger. 

Conclusie:

blocksize
Verbeteringen in het Bitcoin netwerk worden voorzichtig en conservatief uitgevoerd, zoals een vliegtuig dat in de lucht is gerepareerd zou worden.

Het vergroten van de blokken lijkt een voor de hand liggende oplossing, maar zal de fundamentele waarde van het Bitcoin netwerk permanent beschadigen door het aantasten van de decentralisatie van het netwerk.

Een betere oplossing is het optimaliseren van de blokruimte die beschikbaar is met af en toe een minder riskante en vrijwillige softfork in combinatie met gelaagde oplossingen zoals het Lightning Netwerk.

Voor elke transactie op de blockchain is een veelvoud aan transactions in het Lightning Netwerk mogelijk waardoor exponentiële opschaling gerealiseerd wordt. Bovendien zal een bug of exploit in het Lightning Netwerk geen effect op de Bitcoin blockchain hebben.

Bitcoin heeft voor een conservatieve en veilige weg gekozen om het netwerk te verbeteren en de innovatie begint duidelijk te versnellen sinds de Segwit upgrade is doorgevoerd waardoor onder andere LN mogelijk is.

Bitcoin Cash zal waarschijnlijk aan populariteit verliezen en langzaam irrelevant worden OF tegen de eerder beschreven problemen aanlopen wanneer adoptie wel plaats vindt. In beide gevallen zal het falen.

lightning netwerk nieuws
Stuur ons een fooi over het Lightning Netwerk!

4.6/5 - (28 stemmen)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Koop Nu De Beste Nederlandstalige Bitcoin Boeken Met Lightning En Krijg 25% Black Friday Korting En Nog Eens 10% Korting Erbovenop Omdat Je Met Bitcoin Betaald!

Tot en met 28 November krijg je voor Black Friday 25% korting op de beste Nederlandstalige Bitcoin boeken. Als je met Bitcoin of Lightning betaald krijg je er nog eens 10% korting bovenop!