Menu Sluiten

De tijd om je voor te bereiden op hoge Bitcoin fees is NU!

hoge bitcoin fees

In 2017 waren de hoge Bitcoin fees het gesprek van de dag. Soms liepen ze op tot wel 50 Euro per transactie. Een ware burgeroorlog brak los tussen verschillende partijen die naar een oplossing zochten. 

De ene partij wilde het Bitcoin protocol fundamenteel veranderen door de blokken te vergroten en zo het transactie vermogen te verhogen. De andere partij vond dit te riskant en prefereerde efficiëntie verhogende verbeteringen binnen de regels van het protocol. 

De voorstanders van grotere blokken verloren deze gedecentraliseerde cyber oorlog en moesten het voortaan met Bitcoin Cash doen. Bitcoin koos voor het pad van offchain opschalen. Onchain zullen alleen verbeteringen worden doorgevoerd die de efficiëntie verhogen. De blokken zelf zullen dus voorlopig niet vergroot worden. 

Deze keuze garandeert het behoud van de decentralisatie van het netwerk, maar dit gaat wel ten koste van de snelheid waarop het opgeschaald kan worden. We moeten dus met perioden van hoge fees leren leven om de kans van slagen van Bitcoin als gedecentraliseerde valuta zo hoog mogelijk te houden. 

Ondanks het feit dat er de laatste jaren flink aan de weg getimmerd is, is het haast gegarandeerd dat de fees in de volgende hype cycle weer door het dak zullen gaan. We willen het protocol niet permanent aantasten om deze pijn tijdelijk te verlichten. Het is dus beter om er zo verstandig mogelijk mee om te gaan en jezelf nu al vast voor te bereiden. 

Bitcoin is onchain aan het opschalen, maar waarschijnlijk niet snel genoeg

De transactie capaciteit van de Bitcoin blockchain is het laatste jaar flink verbeterd. Het toegenomen gebruik van Segwit transacties maakt de benodigde data van een transactie kleiner en door te batchen kunnen exchanges en andere Bitcoin bedrijven meerdere betalingen in één transactie verwerken. Opkomende upgrades zoals Schnor signatures zullen de onchain capaciteit nog meer verbeteren. Dit is momenteel de situatie:

bitcoin transacties

Het aantal onchain transacties is al weer bijna net zo hoog als in December 2017 toen de fees extreem hoog waren.

bitcoin fees

Toch zijn de fees nu maar een fractie van wat ze in December 2017 waren.

bitcoin mempool

En het aantal transacties dat in de wacht staat om verwerkt te worden is veel lager dan toen.

De Bitcoin blockchain is dus al opgeschaald en er zijn meer verbeteringen aan de horizon. Het is alleen waarschijnlijk niet genoeg om de drukte van de volgende mania op te vangen.

Bitcoin offchain oplossingen zijn in volle ontwikkeling

Behalve door het opschalen van de blockchain zelf wordt de capaciteit ook vergroot doormiddel van zogenaamde offchain oplossingen. Dit betekent dat de betalingen niet op de blockchain geregistreerd worden, alleen de uiteindelijke vereffening vind op de blockchain plaats. 

Hierdoor kunnen per onchain transactie meerdere offchain transacties gemaakt worden. Offchain oplossingen zorgen dus voor exponentiële opschaling terwijl de opschaling doormiddel van het vergroten van blokken linear is. De bekendste offchain oplossing is het Lightning Netwerk. Ook side chains zoals Liquid en Rootstock brengen transacties offchain. 

Offchain oplossingen zijn niet alleen veel beter schaalbaar, de mogelijkheden zijn ook veel groter. Alleen de uiteindelijke vereffening moet binnen de regels van het Bitcoin netwerk gebeuren, de offchain transacties zelf kunnen onder veel ruimere voorwaarden plaatsvinden. Dit opent de mogelijkheid tot meer gecompliceerde features.

Het Lightning Netwerk groeit momenteel exponentieel en zal vooral de kleinere transacties van de blockchain afhouden. Toch is er nog tijd nodig om het Lightning protocol zelf klaar te maken voor mainstream adoptie. Ook zal het tijd kosten om de infrastructuur uit te bouwen, waardoor mensen het net zo makkelijk uit kunnen geven als normale bitcoins. 

In de volgende hype cycle zullen fees waarschijnlijk weer hoog zijn

Het Bitcoin netwerk schaalt dus op, maar het is de vraag of het snel genoeg gaat. Onchain opschalen gaat langzaam en zorgt steeds maar voor kleine capaciteit verhogingen. Bovendien is het Lightning Netwerk pas iets meer dan een jaar oud en nog niet klaar voor gigantische volumes. 

In een 2017 achtige mania zullen er waarschijnlijk meer transacties gemaakt worden dan dat er capaciteit beschikbaar is. De mempool zal zich weer opvullen en alleen degenen die genoeg betalen zullen hun transactie geconfirmeerd zien. 

Hoewel dit voor de individuele gebruiker vervelend kan zijn, is het voor het netwerk goed omdat de fee markt mensen zal dwingen de schaarse blokruimte efficient te gebruiken. Onchain transacties zullen namelijk voor altijd door alle nodes in het netwerk bewaard worden en dit brengt uiteraard kosten met zich mee. 

Voor de aankoop van een huis is dit ruim de moeite waard, maar voor het afrekenen van bijvoorbeeld een kop koffie is dit duidelijk overkill. Hogere fees zullen de koffie transacties naar het Lightning Netwerk dwingen, waardoor deze minder relevante transactie informatie niet voor altijd door de nodes bewaard hoeft te worden. 

Wat kan je nu doen om je voor te bereiden op hoge fees?

Hoge Bitcoin fees zullen dus (bijna) zeker weer komen en zijn niet inherent slecht. Er zijn echter een paar manieren waarop je jezelf nu al vast voor kan bereiden. Wanneer het zover is kan je dan toch redelijk goedkoop transacties maken.

Consolideer je transacties

De fee voor een bitcoin transactie wordt betaald in Satoshi’s per Byte. Dit is logisch, want het aantal Bytes dat in een blok past is beperkt, dus je betaald voor de ruimte dat door jouw transactie in beslag genomen wordt. Hoe groter het formaat van jouw transactie, hoe hoger de fee dus wordt.

Wanneer je een transactie verstuurd worden alle transacties die in het verleden op jouw adres zijn ontvangen als inputs in de transactie verwerkt. Deze ontvangen transacties zijn namelijk het bewijs dat jij de te versturen bitcoins in dat adres beschikbaar hebt. Wanneer je veel transacties hebt ontvangen zal het formaat van een te verzenden transactie dus veel groter zijn en zo ook de te betalen fee.

Het is dus verstandig om in een periode dat de fees laag zijn (nu) alle bitcoins van een veel gebruikt adres naar een nieuw adres te sturen. Wanneer je later als de fees hoog zijn een transactie uit dit adres wil versturen zal er namelijk maar één input meegenomen worden en zal het formaat en dus de fee veel kleiner zijn. Door hier nu een paar dubbeltjes aan uit te geven kan je later misschien wel een paar tientjes besparen!

Maak gebruik van Segwit

Segwit is een upgrade doorgevoerd in 2017 om transacties kleiner te maken en om de ontwikkeling van het Lightning Netwerk mogelijk te maken. Het is echter niet verplicht om een Segwit adres te gebruiken, als je wil kan je nog steeds een zogenaamd ‘legacy adres’ aanmaken. Vandaag de dag wordt voor ongeveer 50% van de transacties Segwit gebruikt.

Omdat een Segwit transactie kleiner is dan een legacy transactie is de fee ook lager. Het is dus verstandig om nu de fees laag zijn bitcoins uit een legacy adres naar een Segwit adres te sturen. Wanneer de fees hoog worden kan je dan een mooie korting krijgen op je transactie fee omdat je Segwit gebruikt.

Gebruik een wallet met goede fee schatting

Wallets schatten meestal hoeveel fee betaald moet worden om een transactie binnen een bepaalde tijd geconfirmeerd te krijgen. Deze schatting valt echter bij veel wallets veel te hoog uit, waardoor vaak te veel betaald wordt. Kies dus een wallet waarbij deze schatting accuraat is.

Het is nog beter om een wallet te kiezen waarbij ook je zelf kan bepalen hoeveel Satoshi’s je per Byte wil betalen. HIER kan je vervolgens zien hoeveel nodig is om de transactie in een bepaald tijd rond te krijgen. Zo betaal je nooit te veel en kan je flink besparen wanneer je veel transacties maakt.

Gebruik Lightning waar mogelijk

Lightning wordt op steeds meer plaatsen geaccepteerd en heeft veel lagere fees. Waar normale bitcoin transacties vaak een paar euro kosten, kosten LN transacties vaak maar een fractie van een cent! Kies dus nu een Lightning wallet en betaal zo vaak mogelijk via het Lightning Netwerk.

Open alvast een aantal Lightning kanalen

Om met Lightning te kunnen betalen moet je eerst een Lightning kanaal openen. Voor het openen van een Lightning kanaal betaal je een onchain transactie, hierna kan je onbeperkt voor bijna niets transacties maken binnen het Lightning Netwerk zolang je kanaal genoeg BTC bevat.

Het kan op lange termijn dus rendabel zijn om in perioden met lage fees een paar goed gevulde LN kanalen te openen, zodat je tegen lage kosten voldoende liquiditeit hebt ingeslagen om in tijden van hoge fees goedkoop transacties te kunnen maken.

Conclusie:

Het zal waarschijnlijk onmogelijk zijn om hoge bitcoin fees in de toekomst te voorkomen zonder de decentralisatie van het netwerk aan te tasten. We zullen er dus mee moeten leren leven. We kunnen ons echter voorbereiden met de juiste kennis en doormiddel van goede positionering van onze bitcoins en de juiste software. Zo kunnen we flinke kortingen krijgen op toekomstige fees.

Niet teveel betalen van fees is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor het functioneren van het gehele Bitcoin netwerk. Spammen door mijners wordt namelijk zeer goedkoop of zelfs gratis wanneer te hoge fees betaald worden. Bovendien wordt het netwerk minder efficient wanneer je geen capaciteit vergrotende verbeteringen doorvoert. Het is dus niet alleen goedkoper voor je zelf, maar beter voor ons allemaal!

lightning netwerk nieuws
Stuur ons een fooi over het Lightning Netwerk!
4.7/5 - (26 stemmen)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Koop Nu De Beste Nederlandstalige Bitcoin Boeken Met Lightning En Krijg 25% Black Friday Korting En Nog Eens 10% Korting Erbovenop Omdat Je Met Bitcoin Betaald!

Tot en met 28 November krijg je voor Black Friday 25% korting op de beste Nederlandstalige Bitcoin boeken. Als je met Bitcoin of Lightning betaald krijg je er nog eens 10% korting bovenop!