Menu Sluiten

Is Bitcoin anoniem?

bitcoin privacy beschermen

De vraag of Bitcoin anoniem is kan zowel met ja als met nee beantwoord worden, het is maar net hoe je het gebruikt. De Bitcoin blockchain is open en publiek, elke transactie die ooit met bitcoin gemaakt is kan dus voor altijd door iedereen ingezien worden. Transacties op de blockchain zijn dus totaal niet privé, maar publiek en erg makkelijk traceerbaar.

Een bitcoin adres is anoniem wanneer je de juiste maatregelen neemt

is bitcoin anoniem

Een public key en dus een bitcoin adres is echter wel anoniem: Wanneer je jouw bitcoin wallet aanmaakt hoef je geen naam of andere persoonsgegevens op te geven. Een bitcoin adres wordt door door de gebruiker zelf aangemaakt met behulp van software en er is niemand die deze gegevens registreert. Direct na het aanmaken (als je niet bespioneerd wordt) van een wallet is het adres alleen bij jou en de gebruikte software bekend. 

Wanneer er vervolgens bitcoins naar dit adres gestuurd worden, wordt de public key met het saldo op de blockchain geregistreerd en is het voor iedereen zichtbaar. Dit adres is nu bij de wereld bekend, maar niemand weet wie de entiteit of persoon is die de private key van het adres bezit. Daarom wordt bitcoin vaak anoniem genoemd.

Wanneer je echter bitcoins koopt of uitgeeft bij een 3e partij die jouw persoonsgegevens weet kan de public key aan jouw naam gelinkt worden. Chain analyse bedrijven kunnen op die manier alle transacties die aan dit adres gelinkt zijn traceren en aan jouw indentiteit koppelen. 

Hoe kan ik mijn privacy met Bitcoin beschermen?

bitcoin privacy beschermen
Bescherm je privacy!

Wanneer je ook maar één keer jouw bitcoin adres gebruikt bij een 3e partij die aan KYC doet of jouw gegevens kan lekken is het gedaan met jouw privacy en is jouw bitcoin adres niet meer anoniem. De privacy in het Lightning Netwerk is veel beter, omdat transacties niet op de blockchain geregistreerd worden en onion routing wordt gebruikt. Er zijn bepaalde maatregelen om je privacy te verbeteren:

Waarom is privacy belangrijk?

lekken persoonsgegevens
Persoonsgegevens op een gecentraliseerde database is een perfecte honeypot voor hackers

Privacy is heel belangrijk, ook wanneer je niets te verbergen hebt. Wanneer je jouw persoonsgegevens afgeeft bij bijvoorbeeld een KYC procedure zal deze informatie opgeslagen worden in een gecentraliseerde database en gedeeld worden met de overheid. 

Je hebt misschien niets te verbergen voor de overheid, maar deze database met gebruikersinformatie is een ware ‘honey pot’ voor hackers. Overheden en bedrijven zijn er bovendien erg goed in om jouw informatie te lekken. Informatie kan zowel door de instantie verkocht worden als door hackers worden gestolen.

Jouw gegevens zijn geld waard en zullen zeker op het dark web verkocht worden nadat ze gelekt zijn. Dit gebeurd momenteel op grote schaal bij social media platforms, credit card providers en andere services waar je jouw gegevens op moet geven.

Privacy in Bitcoin is extra belangrijk

waarom is privacy belangrijk
Het beschermen van jouw privacy kan letterlijk van levensbelang zijn

In het geval van Bitcoin is dit echter veel erger: We verwachten allemaal dat de bitcoin prijs nog flink gaat stijgen (daarom hebben de meesten het gekocht) en hoewel je vandaag misschien maar een klein beetje bezit, in de toekomst ben je mogelijk schatrijk. 

Je kan je zelf wel voorstellen wat er allemaal kan gebeuren wanneer jij op het dark web als rijke bitcoiner bekend komt te staan. Het gebeurd nu al dat rijke bitcoiners ontvoerd, beroofd en gemarteld worden om hun bitcoins af te geven en het dark web is nou juist de plek waar veel criminelen vertoeven. 

Wanneer je jouw gegevens afgeeft aan een 3e partij is het dus letterlijk van levensbelang dat je deze entiteit vertrouwd om ze niet te lekken. Gezien het feit dat persoonsgegevens momenteel op grote schaal gelekt worden is het dus beter om ze helemaal niemand te delen. Dit geldt zeker voor informatie over de bitcoins die je bezit.

Privacy is dus wel degelijk belangrijk, ook als je niets te verbergen hebt!

Blockchain analyse brengt fungibiliteit in gevaar

privacy fungibiliteit
Door jouw privacy te beschermen help je met de fungibiliteit en dus de waarde van Bitcoin

Eén van de belangrijke eigenschappen van geld is fungibiliteit. Dit betekent dat elke eenheid van de valuta hetzelfde waard moet zijn om goed als geld te kunnen functioneren. Doormiddel van blockchain analyse worden bepaalde bitcoins als vuil bestempeld wanneer ze met duistere zaken in verband zijn gebracht.

Wanneer blockchain analisten een groot deel van de bitcoins kunnen analyseren en als schoon of vuil bestempelen kan dit de fungibiliteit van bitcoin ernstig in gevaar brengen. Door de privacy van jouw bitcoins goed te beschermen (ook als ze schoon zijn) verbeter je dus niet alleen de veiligheid van jezelf, maar bescherm je ook de waarde van het gehele bitcoin netwerk.

lightning netwerk
Geef ons een fooi over het Lightning Netwerk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Koop Nu De Beste Nederlandstalige Bitcoin Boeken Met Lightning En Krijg 25% Black Friday Korting En Nog Eens 10% Korting Erbovenop Omdat Je Met Bitcoin Betaald!

Tot en met 28 November krijg je voor Black Friday 25% korting op de beste Nederlandstalige Bitcoin boeken. Als je met Bitcoin of Lightning betaald krijg je er nog eens 10% korting bovenop!