Hoe kan ik het beste bitcoins opslaan

bitcoins opslaan

Wanneer je bitcoins wil kopen moet je ze ergens op kunnen slaan. Dit gebeurd doorgaans met speciale software en wordt een bitcoin wallet genoemd. Een wallet maakt een private key en een public key voor je aan. De public key is jouw bitcoin adres en de private key geeft de mogelijkheid om bitcoins vanuit de wallet te versturen.

Een Lightning wallet heeft meestal ook de mogelijkheid om onchain bitcoins op te slaan, maar om veiligheidsredenen adviseren wij om daar geen grote bedragen op te bewaren. Het is beter hiervoor een aparte bitcoin wallet aan te maken.

Het is dus het beste om een veilige bitcoin wallet te hebben die je als een soort bankrekening kan beschouwen en hiervandaan af en toe een kleine hoeveelheid BTC naar de Lightning wallet te sturen, die je als je portemonnee kan zien. De private key van bitcoins in het Lightning Netwerk wordt namelijk altijd online gehouden en is dus veel moeilijker te beveiligen.

Bitcoins veilig opslaan

bitcoins veilig opslaan

Goede veiligheid is een van de grootste uitdagingen bij het opslaan van bitcoins. Het hebben van de private key geeft de macht om de bitcoins te verzenden. Wanneer de private key gestolen wordt zullen de bitcoins dus gestolen worden.

Het is dus veruit het veiligste om de private keys offline te bewaren, want wanneer ze online zijn kunnen ze door hackers of malware gestolen worden. Het offline bewaren van private keys wordt cold storage genoemd en sluit het risico van online diefstal helemaal uit indien het juist is uitgevoerd.

Het nadeel echter is dat het redelijk gecompliceerd is om de software om de keys aan te maken op een offline apparaat (dat nooit online is geweest) te krijgen. Bovendien kunnen er geen transacties gemaakt worden zonder de keys terug online te brengen.

Wij zien hardware wallets als de beste manier om bitcoins op te slaan

Een hardware wallet is een perfecte mix van de veiligheid van cold storage en het gebruikersgemak van een online wallet. Een hardware wallet maakt de keys aan in een afgeschermde offline omgeving en houdt ze daar. De private keys komen dus nooit in aanraking met de online wereld en kunnen dus niet door hackers gestolen worden.

Een transactie wordt met de private key getekend in de hardware wallet. Deze getekende transactie wordt daarna in de online omgeving verstuurd zonder de private key bloot te geven. Met een hardware wallet kan je dus super gemakkelijk betalingen maken met bijna hetzelfde veiligheidsniveau als cold storage. Wij raden de volgende hardware wallets aan:

Trezor hardware wallet

trezor hardware wallet

TREZOR heeft twee modellen: Het eerste model word de Trezor 1 genoemd en het nieuwere model de Trezor 2 of Trezor T. Wij vinden de Trezor T een mooi apparaat, maar de Trezor 1 voldoet ook. Zeker wanneer je minder te besteden hebt. Trezor is de eerste hardware wallet ooit en heeft nog steeds onze voorkeur door het lange positieve track record.

Ledger hardware wallet

ledger hardware wallet

LEDGER is onze tweede keus en heeft net als Trezor een oud en een nieuw model. Het oude model is de Ledger Nano S en het nieuwere model is de Ledger Nano X. Ook hier is er niets mis met het oude model. Wanneer je minder wil besteden voldoet het prima.

Een online wallet is gratis maar minder veilig

Wanneer je geen geld aan een hardware wallet uit wil geven kan je gratis een wallet op je computer of telefoon downloaden. Het is echter niet aan te raden om hier grote bedragen op te bewaren, want hackers kunnen hier wel bij de private keys.

Toch zijn deze wallets soms wel beter voor privacy of gebruikersgemak. Aangeraden wallets voor zowel desktop als mobiel kan je HIER vinden.

Paper wallets kunnen geschikt zijn voor lange termijn

paper wallet

Wanneer je bitcoins lang aan wil houden als investering bijvoorbeeld, kan je ook een paper wallet maken. Dit doe je door een private key aan te maken en deze op papier te zetten. Het idee is dat de private key niet online aanwezig is en het liefst ook nooit online is geweest.

Je kan een paper wallet maken door de backup seed van een online wallet op te schrijven of uit te printen en de wallet zelf vervolgens te verwijderen. Ook kan je bij BITADRESS een paper wallet aanmaken, deze software werkt ook offline.

Denk eraan bij het overschrijven van de private key of backup seed dat je al je coins kwijt bent wanneer je ook maar één character mis hebt. Printen sluit dit risico uit, maar denk er wel aan dat printers informatie kunnen bewaren of zelfs verzenden en dit brengt weer andere risico’s met zich mee.

Wanneer je jouw cold storage wallet wil beschermen tegen rampen zoals brand of overstromingen of wanneer je bang bent dat papier op den duur niet intact blijft kan je de private key ook op een cryptosteel vereeuwigen.

Ook dient de computer waarop je een paper wallet aanmaakt offline te zijn en het liefst nooit online te zijn geweest, anders is het geen echte cold storage en is er dus een kleine kans om toch gehackt te worden.