Menu Sluiten

Bitcoin is gedecentraliseerd. Wat betekent dat precies?

wat is decentralisatie
Decentralisatie betekent dat het niet op een plaats aanwezig is en niet vanuit een punt aangestuurd wordt.

Gedecentraliseerd of decentralisatie betekent dat er geen centraal punt van controle of aanwezigheid is. Doorgaans wordt de besturing en/of opslag van een gedecentraliseerd systeem op een natuurlijke wijze door de deelnemers zelf gedaan. Iedereen die bij het systeem betrokken is wordt een onderdeel van het systeem. Dit betekent dat het systeem niet op een plaats aan te wijzen is maar aanwezig is bij alle deelnemers.

Decentralisatie komt met relevante voordelen: Omdat er geen centrale plaats is waar het systeem aanwezig is en geen centraal persoon is wie het systeem aanstuurt is er geen ‘single point of failure’. ook is er geen centrale plaats of partij om aan te vallen in het geval van de aanwezigheid van vijandig gestemde entiteiten.

Bovendien is het voor een centrale partij veel moeilijker om veel kapitaal of talent aan te trekken dan voor een wijd verspreid systeem waar iedereen zich vrijwillig en op eigen initiatief aan kan sluiten.

Decentralisatie van Bitcoin

De software van Bitcoin is aanwezig op de computer van elke deelnemer van het netwerk. Dit betekent dat Bitcoin zich niet op een vaste plaats bevind, maar verdeeld is over de computers van alle deelnemers.

Om Bitcoin te vernietigen moet je dus alle computers van alle deelnemers aanvallen, dit zijn er vele miljoenen. Ook het falen van individuele computers maakt niet uit, want Bitcoin leeft vrolijk voort op alle andere computers.

Bitcoin wordt ook niet op een centraal punt bestuurd: Over zaken zoals upgrades wordt door elke deelnemer individueel besloten. De deelnemers besluiten met hun computer welke software ze gebruiken (of ze updaten of niet). Wanneer er geen consensus is gaat het dus niet door.

Dit betekent dat het voor een persoon of entiteit heel moeilijk of zelfs onmogelijk is om controle over het Bitcoin netwerk te krijgen.

Voorbeelden van gedecentraliseerde systemen:

lightning netwerk
Geef ons een fooi over het Lightning Netwerk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De NGrave Zero Is Nu Beschikbaar Voor Pre-orders!Bestel Vandaag En Ontvang Hem In Januari!

De Ngrave Zero is een nieuwe tweede generatie hardware wallet die alleen via QR codes met de online computer communiceert en dus volledig air-gapped is. Hierdoor is de beveiliging vele malen beter dan bij de eerste generatie hardwarewallets die via een USB verbinding communiceren. Bovendien is deze nieuwe hardware wallet ook nog eens veel gebruiksvriendelijker. Bestel hem nu alvast!