Menu Sluiten

Wat is Bitcoin netwerk maximalisme?

bitcoin netwerk maximalisme
Een Bitcoin netwerk maximalist geloofd dat Bitcoin zal domineren door het netwerk effect

Een Bitcoin netwerk maximalist gelooft dat de ‘first mover advantage’ van Bitcoin is zo sterk is dat zelfs een coin met veel betere technologie het niet zal winnen. Bitcoin was de eerste crypto valuta en loopt nog steeds aan kop. Bitcoin profiteert dus van het netwerk effect.

Het netwerk effect van Bitcoin is veruit het grootste. Dit betekent dat de infrastructuur het meest ontwikkeld is en het protocol het populairste. Software voor een ‘betere’ coin kan in een dag geschreven worden, maar het zal jaren kosten om de infrastructuur te repliceren. 

Betere technologie zal in Bitcoin geïmplementeerd worden

Wanneer een nieuwe technologie uitgevonden wordt om een crypto valuta betere eigenschappen te geven is het veel waarschijnlijker dat dit succesvol in Bitcoin geïmplementeerd wordt dan in een altcoin. Een altcoin moet namelijk de gehele infrastructuur herbouwen terwijl bij Bitcoin alleen de nieuwe code ingeforkt hoeft te worden. Wanneer de nieuwe technologie niet geschikt is om direct in de blockchain te implementeren kan er ook een speciale sidechain bovenop Bitcoin gebouwd worden. 

Bovendien is Bitcoin het pad gaan volgen van gelaagde opschaling. Dit betekent dat nieuwe netwerken bovenop Bitcoin gebouwd kunnen worden. Deze netwerken genieten van de extreme beveiliging van de Bitcoin blockchain terwijl ze veel meer capaciteit en mogelijkheden hebben dan altcoins waarvan de hoofd activiteiten op de blockchain plaatsvinden. De capaciteit van een blockchain is namelijk beperkt en gecompliceerde software op de blockchain verhoogt de risico’s.

Bovendien zorgen zorgen deze netwerken voor een positieve spiraal: 

 1. Gelaagde netwerken voegen waarde toe aan Bitcoin.
 2. Deze extra waarde verhoogt de Bitcoin prijs.
 3. De hogere bitcoin prijs trekt meer mijners aan. Dit zorgt voor nog betere beveiliging van de blockchain.
 4. De veiligere blockchain trekt meer gelaagde netwerken aan en maakt de bestaande netwerken waardevoller
 5. Extra en nog veiligere gelaagde netwerken voegen waarde toe aan Bitcoin

Gelaagde netwerken op Bitcoin zijn:

De Bitcoin infrastructuur bestaat onder andere uit:

 • Exchanges
 • Winkels
 • Websites
 • Nodes
 • Mijners
 • Wallets
 • Hardware
 • Satellite service
 • Mesh netwerk
 • Gemeenschap
 • Programmeurs
 • Literatuur
 • Financiële producten
 • Wetten

*Zoals je kan zien bestaat de infrastructuur uit onderdelen waarvan het vaak jaren duurt om ze op te bouwen. 

Een netwerk maximalist gelooft dat geen enkele altcoin in staat is het netwerk effect te verslaan, zelfs niet wanneer de technologie veel beter is. Interessante nieuwe technologie kan bovendien in Bitcoin geïmplementeerd worden wanneer het echt de moeite waard is. Tot nu toe heeft bijna alle innovatie direct op Bitcoin plaats gevonden omdat de beste programmeurs het liefst op de grootste blockchain werken.

lightning netwerk
Geef ons een fooi over het Lightning Netwerk!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Koop Nu De Beste Nederlandstalige Bitcoin Boeken Met Lightning En Krijg 25% Black Friday Korting En Nog Eens 10% Korting Erbovenop Omdat Je Met Bitcoin Betaald!

Tot en met 28 November krijg je voor Black Friday 25% korting op de beste Nederlandstalige Bitcoin boeken. Als je met Bitcoin of Lightning betaald krijg je er nog eens 10% korting bovenop!