Menu Sluiten

Wat is Bitcoin protocol maximalisme?

bitcoin protocol maximalisme
Een Bitcoin protocol maximalist gelooft dat er maar een protocol over zal blijven en dat is Bitcoin

Om Bitcoin protocol maximalisme te begrijpen moeten we eerst begrijpen dat Bitcoin een betalingsprotocol is. Betalen is een vorm van communicatie. Prijzen zijn signalen naar de markt die communiceren hoe waardevol een product of dienst is en of de productie ervan verhoogd of verlaagd moet worden. Elke keer als je jouw geld gebruikt om iets te kopen, communiceer je belangrijke informatie naar de markt.

Bitcoin als betalingsprotocol is dus ook een communicatie protocol. Met Bitcoin kan je met anderen in het netwerk waarde communiceren, het is dus vergelijkbaar met een taal. Communicatie is duidelijk het meest efficient wanneer iedereen dezelfde taal spreekt. De aanwezigheid van veel verschillende protocollen is dus totaal niet efficiënt. Mensen die willen communiceren maar een verschillend protocol volgen kunnen elkaar simpelweg niet verstaan.

Het grootste protocol heeft grote voordelen

Het grootste en meest gebruikte protocol heeft een flinke voorsprong in de race om het dominante protocol te worden. Je kan namelijk veel meer toegevoegde waarde krijgen door je bij dit protocol aan te sluiten tegen dezelfde moeite of kosten. Je hebt immers veel meer peers om mee te verbinden. 

Je kunt dit vergelijken met het leren van een nieuwe taal wanneer je gaat reizen. Als je Engels leert breid je de groep mensen waarmee je kan communiceren veel meer uit dan wanneer je bijvoorbeeld Zweeds leert. De tijd die je kwijt bent aan de studie is ongeveer hetzelfde. Verbinden met het grootste protocol voegt dus de meeste waarde toe in verhouding tot de moeite die het kost.

Bitcoin is het dominante betalingsprotocol

Bitcoin is het populairste betalingsprotocol en geeft dus de meeste peers om mee te communiceren. Wanneer je met een willekeurige altcoin aan de slag gaat kan je deze op veel minder plaatsten uitgeven. Het is dus veel logischer om bitcoins te kopen, omdat dit simpelweg de meeste mogelijkheden brengt en dus waardevoller is. 

Het Lightning Netwerk heeft daarom een groot voordeel op een altcoins zelfs als ze net zulke lage fees en snelle transacties leveren. Omdat LN bitcoins gebruikt die door veel meer mensen geaccepteerd worden, kunnen ze op veel meer plaatsen uitgegeven worden en is het dus veel waardevoller.

Dit mechanisme veroorzaakt een positieve spiraal: Hoe meer het Bitcoin netwerk groeit hoe grotere het verschil met de andere protocollen wordt en hoe meer mensen dus naar Bitcoin over zullen stappen. Dit zorgt ervoor dat Bitcoin nog meer groeit en kleinere protocollen nog meer deelnemers verliezen en uiteindelijk verdwijnen. 

In de beginjaren van het internet was er ook een gevecht tussen verschillende protocollen. TCP/IP heeft het uiteindelijk gewonnen en letterlijk alle andere protocollen teniet gedaan. Bitcoin zal volgens protocol maximalisten net als TCP/IP domineren en alle altcoins uiteindelijk irrelevant maken. 

lightning netwerk
Geef ons een fooi over het Lightning Netwerk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Koop Nu De Beste Nederlandstalige Bitcoin Boeken Met Lightning En Krijg 25% Black Friday Korting En Nog Eens 10% Korting Erbovenop Omdat Je Met Bitcoin Betaald!

Tot en met 28 November krijg je voor Black Friday 25% korting op de beste Nederlandstalige Bitcoin boeken. Als je met Bitcoin of Lightning betaald krijg je er nog eens 10% korting bovenop!