Menu Sluiten

Wat is monetair Bitcoin maximalisme?

monetair bitcoin maximalisme
Een monetair Bitcoin maximalist gelooft dat alleen Bitcoin als geld gekozen zal worden in een vrije markt

Monetair Bitcoin maximalisme is gebaseerd op de theorie dat mensen in een vrije markt altijd het hardste geld zullen kiezen (De wet van Gresham). Wanneer er meerdere soorten geld op de markt zijn zal het hardste geld gespaard worden, omdat men dit voor zichzelf wil houden. Het minder harde geld zal als eerste uitgegeven worden of omgewisseld worden in hardere vormen. 

Hard geld zal andere vormen van geld uit de markt drukken

Het harde geld zal hierdoor in waarde toenemen terwijl het minder harde geld zijn waarde zal verliezen om uiteindelijk zijn monetaire status compleet kwijt te raken. Deze theorie is in het verleden bewezen toen goud over de eeuwen heen op een natuurlijke wijze is gekozen als geld. 

Alle andere vormen van geld zoals vee, schelpen, koper en zelfs zilver hebben allemaal hun monetaire rol verloren na te zijn verslagen door het hardere goud. Fiat heeft uiteindelijk goud als dominant geld verslagen, maar dit was niet te wijten aan de hardheid en vond ook niet in een vrije markt plaats. 

Fiat is niet in een vrije markt als geld gekozen

Fiat domineerde omdat overheiden de bevolking hebben gedwongen de locale valuta te gebruiken om belastingen mee te betalen. In veel landen is bovendien de locale fiat currency het enige wettelijke betaalmiddel. Fiat heeft goud dus niet verslagen omdat mensen het uit vrije wil gekozen hebben, maar omdat ze door de staat gedwongen werden het te gebruiken. 

Omdat Bitcoin online beschikbaar, grenzeloos en niet te censureren is, is het resistent tegen de dwang van de staat. Hierdoor verwachten monetaire maximalisten dat de vrije markt de overhand weer zal nemen en mensen weer kunnen kiezen wat ze gebruiken als geld. Bitcoin is het hardste geld ooit en zal dus gekozen worden. Wanneer dit gebeurd zal het alle minder harde vormen van geld uit de markt drukken.

lightning netwerk
Geef ons een fooi over het Lightning Netwerk!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Koop Nu De Beste Nederlandstalige Bitcoin Boeken Met Lightning En Krijg 25% Black Friday Korting En Nog Eens 10% Korting Erbovenop Omdat Je Met Bitcoin Betaald!

Tot en met 28 November krijg je voor Black Friday 25% korting op de beste Nederlandstalige Bitcoin boeken. Als je met Bitcoin of Lightning betaald krijg je er nog eens 10% korting bovenop!