Menu Sluiten

Wat betekent private key?

wat is een private key?
Dit is een private key

Een private key is de sleutel die toegang geeft tot jouw bitcoins binnen het netwerk. Hiermee kan je transacties ondertekenen en daarmee de bitcoins versturen. Degene die de private key van een bepaald adres in zijn bezit heeft is dus degene die controle over de bitcoins heeft. De private key moet dus altijd geheim gehouden worden. Het adres dat je aan anderen kan geven om jouw te betalen wordt de public key genoemd. Deze wordt aangemaakt uit de private key.

Een private key is een reeks van 52 characters en wordt door de gebruiker zelf aangemaakt. Hiervoor wordt een random number generator gebruikt, deze zit ingebouwd in de wallet software. De private key is uit willekeurige characters aangemaakt en staat nergens geregistreerd behalve in de wallet van de gebruiker. De private key wordt in de meeste wallets ook als een QR code weergegeven zodat je hem gemakkelijk kan scannen.

Hoeveel mogelijke private keys zijn er?

Omdat er met deze 52 characters gigantisch veel combinaties mogelijk zijn, is er een minuscule theoretische kans dat iemand het kan raden (al dan niet met gespecialiseerde hardware) of dat twee personen dezelfde combinatie kiezen. In de praktijk is dit echter onmogelijk.

Het aantal mogelijke combinaties komt namelijk neer op net iets minder dan een 1 met 77 nullen. Dit is een astronomisch groot getal, namelijk:

Wanneer je voor elke zandkorrel op aarde een nieuwe aarde creëert, zijn er 26 biljoen mogelijke unieke Bitcoin adressen voor elke zandkorrel op al deze aardes!

Een private key aanmaken is als een speld in een hooiberg verstoppen

Een Bitcoin adres aanmaken is als een speld in een hooiberg verstoppen. Het is voor anderen zo goed als onmogelijk te vinden, maar jij weet waar die ligt en vind hem dus zo terug. Het is alleen wel zo dat je zelf echt verantwoordelijk bent. 

Net als met een speld in een hooiberg ben je jouw bitcoins kwijt wanneer je jouw private key vergeet. Omdat private keys nergens geregistreerd staan, is er niemand die je kan helpen om ze terug te krijgen. Dit maakt het systeem gedecentraliseerd, wat weer enorme voordelen met zich mee brengt.

Wallets zetten een private key vaak om in 12 tot 24 engelse woorden, omdat deze gemakkelijker te herkennen zijn dan willekeurige characters en de kans op fouten bij overschrijven veel kleiner is. Deze woorden worden de backup seed of recovery seed genoemd en moeten worden opgeschreven als back up. DOE DIT ALTIJD EN BEWAAR ZE OP EEN VEILIGE PLAATS! Je zou hiervoor een CRYPTOSTEEL kunnen gebruiken om ze letterlijk te vereeuwigen.

lightning netwerk
Geef ons een fooi over het Lightning Netwerk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Koop Nu De Beste Nederlandstalige Bitcoin Boeken Met Lightning En Krijg 25% Black Friday Korting En Nog Eens 10% Korting Erbovenop Omdat Je Met Bitcoin Betaald!

Tot en met 28 November krijg je voor Black Friday 25% korting op de beste Nederlandstalige Bitcoin boeken. Als je met Bitcoin of Lightning betaald krijg je er nog eens 10% korting bovenop!