Menu Sluiten

Wat betekent public key?

wat is een public key
De public key is het Bitcoin adres en kan je dus aan anderen geven om jou te betalen

Een public key is een reeks van 34 characters. Deze key wordt door de wallet software cryptografisch gecreëerd uit de private key. Dit proces is vergelijkbaar met een eenrichtingsweg: Je kan wel een public key aanmaken uit een private key, maar het is onmogelijk de private key te herleiden uit de public key. Hierdoor kan je deze key met andere delen zonder je zorgen te hoeven maken over de veiligheid van je bitcoins.

De public key wordt gezien als een Bitcoin adres. Wanneer je bitcoins naar de public key van iemand stuurt zullen ze in de wallet van diegene ontvangen worden. De bitcoins worden onder de public key op de publieke blockchain geregistreerd. Iedereen kan zien hoeveel bitcoins er op een bepaald adres staat door de publiek key op te zoeken in een blockchain explorer of met behulp van een full node. De public key is dus zoals de naam suggereert publiek. 

Per private key kunnen er meerdere public keys aangemaakt worden. In sommige wallets kan je steeds een nieuwe public key gebruiken. Hierdoor lijkt het op de blockchain dat betalingen steeds aan andere adressen worden gemaakt terwijl het eigenlijk hetzelfde adres is. Dit kan de privacy flink verbeteren. 

In een wallet wordt de public key meestal ook als een QR code weergegeven. Wanneer iemand een betaling wil maken kan hij simpel de QR code scannen en de bitcoins versturen. Probeer nooit de private key over te typen! De kans op een foutje is zeer groot en dan ben je de bitcoins kwijt. Copy / paste of de QR code scannen kan haast niet fout gaan en is dus veel veiliger.

lightning netwerk
Geef ons een fooi over het Lightning Netwerk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Koop Nu De Beste Nederlandstalige Bitcoin Boeken Met Lightning En Krijg 25% Black Friday Korting En Nog Eens 10% Korting Erbovenop Omdat Je Met Bitcoin Betaald!

Tot en met 28 November krijg je voor Black Friday 25% korting op de beste Nederlandstalige Bitcoin boeken. Als je met Bitcoin of Lightning betaald krijg je er nog eens 10% korting bovenop!