Menu Sluiten

Proof of Work (PoW), de fundering waarop Bitcoin is gebouwd

wat is proof of work
Bitcoin mijners werken volgens de regels van het netwerk door de stimulansen van Proof of Work

Proof of Work (PoW) is een onmisbaar onderdeel van Bitcoin dat het mogelijk maakt om transacties te verwerken zonder een centrale entiteit nodig te hebben. Ook draagt PoW bij aan de technologische doorbraak die het mogelijk maakte om digitale schaarste te creëren en dus monetaire waarde te geven aan digitale eenheden.

De achtergrond van PoW

Proof of Work bestond al lang voordat Bitcoin gelanceerd werd. Het was uitgevonden in 1993 om spam te voorkomen. Om meerdere emails te versturen moet je binnen dit systeem elke keer een paar seconde wachten. Voor legitiem gebruik van email is dit geen probleem, een paar seconde is zo voorbij. Voor spammers is dit echter wel een groot probleem: Het zou jaren kosten om een paar miljoen spam emails te versturen. 

Proof of Work betekent dat je levensechte kosten hebt gemaakt om een bepaalde taak te vervullen. Deze kosten veroorzaken een financiële motivatie om de taak naar behoren uit te voeren. Bij misbruik heb je namelijk niet het gewenste resultaat en wel de kosten. Uiteraard verliest niemand graag geld. PoW stuurt deelnemers dus in de gewenste richting doormiddel van financiële stimulansen. 

Proof of Work in Bitcoin

In het Bitcoin netwerk zijn de mijners degene die door Proof of Work gestuurd worden. Mijners gebruiken veel dure elektriciteit om transacties te verwerken. Wanneer mijners volgens de regels van het netwerk werken maken ze kans om een nieuw blok met 10 minuten aan transacties in de blockchain te mogen schrijven. Hiermee verdienen ze de blockreward en de transactie fee van alle transacties in dat blok. 

Wanneer een mijner vals speelt zal de meerderheid van de mijners het nieuwe blok niet accepteren en wordt de betreffende mijner uit het netwerk gegooid. Hierdoor verliest hij het bedrag dat hij in elektriciteit heeft geïnvesteerd terwijl hij niets verdiend heeft. Een mijner die een nieuw blok creëert heeft dit dus gegarandeerd volgens de regels van het Bitcoin netwerk gedaan.

Het Lightning Netwerk zal voor nieuwe toepassingen van Proof of Work gaan zorgen. Zo kan het betalen van een paar Satoshi’s vereist zijn bij het sturen van een email of het posten van een reactie op sociale media of op een forum. Zo kan spam of automatische trolling voorkomen worden. 

lightning netwerk
Geef ons een fooi over het Lightning Netwerk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Koop Nu De Beste Nederlandstalige Bitcoin Boeken Met Lightning En Krijg 25% Black Friday Korting En Nog Eens 10% Korting Erbovenop Omdat Je Met Bitcoin Betaald!

Tot en met 28 November krijg je voor Black Friday 25% korting op de beste Nederlandstalige Bitcoin boeken. Als je met Bitcoin of Lightning betaald krijg je er nog eens 10% korting bovenop!