Menu Sluiten

Wat is de difficulty adjustment van Bitcoin?

difficulty adjustment

De bitcoin difficulty adjustment is een van de belangrijkste parameters om de toevoer van nieuwe bitcoins te regelen. Elke tien minuten wordt een nieuw blok aan de blockchain toegevoegd. In dit blok wordt een vastgesteld aantal nieuwe bitcoins gecreëerd. De mijner die dit blok vind zal naast de transactie fees uit dit blok ook de nieuwe bitcoins ontvangen als beloning voor het geleverde werk.

Wanneer de bitcoin prijs omhoog gaat zullen meer mijners aangetrokken worden en zal een blok sneller dan in tien minuten gevonden worden. Hierdoor zal de toevoer van nieuwe bitcoins toenemen en dus de inflatie stijgen. Om dit te voorkomen heeft Satoshi de difficulty adjustment bedacht.

Hoe werkt de difficulty adjustment?

Elke 2016 blokken (ongeveer 2 weken) wordt de moeilijkheidsgraad (difficulty) aangepast. Hierdoor wordt het vinden van een nieuw blok zo veel moeilijker of makkelijker gemaakt dat de mijners er weer precies 10 minuten over doen. De difficulty adjustment is dus een mechanisme om de aanvoer van nieuwe bitcoins constant te houden bij een wisselend aantal mijners.

Het mechanisme zorgt ervoor dat wanneer de prijs van bitcoin omhoog gaat het moeilijker wordt om een blok te vinden. Blokken worden daardoor nog steeds elke tien minuten gevonden. Wanneer de bitcoin prijs daalt zullen sommige mijners stoppen met mijnen. Hierdoor zal het vinden van een blok gemakkelijker worden. Ook in dit geval zal de bloktijd tien minuten blijven.

Een stijgende bitcoin prijs zorgt er dus niet voor dat er meer bitcoins gemijnd worden, maar dat het mijnen van een nieuw blok moeilijker wordt. Dit betekent dat het netwerk beter wordt beschermd. Dat is ook nodig wanneer de waarde is gestegen, omdat daardoor een aanval winstgevender wordt. 

Een dalende prijs zal ervoor zorgen dat het netwerk minder goed beschermd wordt, maar omdat het netwerk nu minder waard is is er ook minder beveiliging nodig. Door de difficulty adjustment is bitcoin het enige asset waarvan niet meer geproduceerd wordt wanneer de prijs omhoog gaat. Dit maakt bitcoin het hardste geld ooit!

lightning netwerk
Geef ons een fooi over het Lightning Netwerk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Koop Nu De Beste Nederlandstalige Bitcoin Boeken Met Lightning En Krijg 25% Black Friday Korting En Nog Eens 10% Korting Erbovenop Omdat Je Met Bitcoin Betaald!

Tot en met 28 November krijg je voor Black Friday 25% korting op de beste Nederlandstalige Bitcoin boeken. Als je met Bitcoin of Lightning betaald krijg je er nog eens 10% korting bovenop!