Menu Sluiten

Wat is Rootstock (RSK)?

rootstock rsk
Slimme contracten op Bitcoin

Rootstock of RSK is een sidechain van Bitcoin, geoptimaliseerd voor smart contracten / slimme contracten. Het RSK netwerk is compatibel met de Ethereum Virtual Machine (EVM), dit betekent dat software voor Ethereum ook op RSK kan draaien. 

De capaciteit van RSK is met maar liefst 300 transacties per seconde velen malen groter dan de capaciteit van Ethereum, omdat alleen het uiteindelijk settelen van transacties op de Bitcoin blockchain plaats vindt.

Beveiliging van de RSK chain

Het beveiligen van de RSK chain gebeurd doormiddel van ‘merged mining’. Dit betekent dat een deel van de Bitcoin mijners naast de Bitcoin blockchain ook de RSK chain beveiligd. Dit gebeurd met dezelfde hash power. 

Omdat grotere mijners met merged mining via een 51% attack ook andermans coins kunnen stelen en met een veel kleiner percentage transacties in en uit de sidechain kunnen blokkeren wordt deze gedecentraliseerde constructie niet als geheel veilig beschouwd.

De federatie van Rootstock als backup

Daarom is er een federatie van 25 gerespecteerde Bitcoin bedrijven opgezet die de miners kunnen overrulen. Op het moment zijn de toegang tot en de uitgang van deze sidechain dus wel gecentraliseerd. RSK hoopt dit in de toekomst te veranderen door de federatie te ontmantelen wanneer de technologie het toestaat om het veilig op een gedecentraliseerde manier te doen.

Door onchains bitcoins naar een bepaald adres te sturen worden ze bevroren op de Bitcoin blockchain en komen ze vrij op de RSK chain als Smart Bitcoins (SBTC). Deze slimme bitcoins kunnen nu binnen het Rootstock netwerk gebruikt en verstuurd worden. Ze kunnen ook opgeslagen worden op bijvoorbeeld hardware wallets zoals Trezor en Ledger. Deze hardware wallets ondersteunen Rootstock coins als RBTC.

RSK bitcoins zijn echte bitcoins

Omdat bitcoins op de blockchain bevroren worden en op de sidechain vrij komen worden er geen nieuwe tokens gecreëerd. Dit betekent dat een SBTC dezelfde waarde heeft als een normale BTC, alleen de functionaliteit is groter. Gecompliceerde slimme contracten zijn mogelijk, de capaciteit is meer dan 40 keer groter en de blok tijd is maar 10 seconden. 

Wat is een sidechain?

Een sidechain is een offchain of gelaagde oplossing en wordt gebruikt om met echte bitcoins bepaalde functies te creëren die op de blockchain zelf niet mogelijk zijn. Hiervoor wordt decentralisatie en / of beveiliging gedeeltelijk opgeofferd. Ook dragen dezen netwerken bij aan het opschalen van Bitcoin. Andere offchain oplossingen zijn:

Coins die binnen deze offchain oplossingen gebruikt worden, worden tijdelijk onbruikbaar op de blockchain. Dit betekent dat het gebruik ervan beschikbare bitcoins onttrekt en dus de prijs omhoog stuwt. Populariteit van deze netwerken zal dus op een positieve wijze in de prijs weerspiegeld worden.

LEES HIER MEER OVER ROOTSTOCK

lightning netwerk
Geef ons een fooi over het Lightning Netwerk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Koop Nu De Beste Nederlandstalige Bitcoin Boeken Met Lightning En Krijg 25% Black Friday Korting En Nog Eens 10% Korting Erbovenop Omdat Je Met Bitcoin Betaald!

Tot en met 28 November krijg je voor Black Friday 25% korting op de beste Nederlandstalige Bitcoin boeken. Als je met Bitcoin of Lightning betaald krijg je er nog eens 10% korting bovenop!