Menu Sluiten

Wat is een hardfork?

wat is een hardfork

Een hardfork is een fork waarbij de regels van het netwerk opgerekt en dus veranderd moeten worden. Doordat de verandering niet binnen de regels van het netwerk mogelijk is moeten nodes hun regels veranderen door up te graden om in het netwerk te kunnen blijven deelnemen. Een hardfork is dus niet vrijwillig, het wordt aan de gebruikers opgedrongen, als je niet meewerkt lig je eruit. 

Een hardfork breekt de fundamentele parameters van het netwerk en creëert een alternatief netwerk dat niet compatibel is met het originele netwerk. Er wordt dus eigenlijk een totaal nieuwe coin gecreëerd. Wegens het agressieve en risicovolle character van een hardfork proberen de programmeurs van Bitcoin deze manier van upgraden alleen in noodgevallen te gebruiken.

Het verchil tussen een hardfork en een softfork

Bitcoin Cash was het resultaat van een hardfork

Bitcoin Cash heeft een hardfork doorgevoerd op hetzelfde moment dat Bitcoin de softfork voor Segwit deed. Bitcoin is nog steeds compatibel met de software van jaren voor deze upgrade, Bitcoin Cash niet meer. Bitcoin Cash is door de hardfork echt een andere coin geworden, terwijl de parameters van Bitcoin nog steeds intact zijn.

Naast Bitcoin Cash zijn er nog tientallen altcoins ontstaan uit een hardfork van Bitcoin. Ook binnen het Bitcoin netwerk zijn in de begin jaren een paar hardforks uitgevoerd, maar deze waren in een noodgeval om het netwerk te redden na een kritieke bug.

lightning netwerk
Geef ons een fooi over het Lightning Netwerk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Koop Nu De Beste Nederlandstalige Bitcoin Boeken Met Lightning En Krijg 25% Black Friday Korting En Nog Eens 10% Korting Erbovenop Omdat Je Met Bitcoin Betaald!

Tot en met 28 November krijg je voor Black Friday 25% korting op de beste Nederlandstalige Bitcoin boeken. Als je met Bitcoin of Lightning betaald krijg je er nog eens 10% korting bovenop!