Menu Sluiten

Wat is een softfork?

wat is een softfork

Een softfork is een fork waarvan de veranderingen binnen de huidige regels van het netwerk vallen. De regels worden in deze fork dus strenger gemaakt in plaats van versoepeld. Dit betekent dat de veranderingen compatibel zijn met de oude code. Je kan de code dus gewoon nog met oude software draaien zonder up te daten. Hierdoor wordt een softfork backwards compatibel genoemd. 

Een softfork is vrijwillig: Wanneer je het niet met de verandering eens bent kan je de oude software blijven gebruiken en nog steeds in het netwerk deelnemen. Bovendien is een softfork veel veiliger, omdat de nodes die niet updaten niet uit het netwerk worden gegooid. 

Wanneer er een ernstige bug in de nieuwe code zit zullen de oude nodes gewoon blijven draaien en de geüpdatet nodes crashen. Ze kunnen echter weer gemakkelijk terug komen door de oude software weer op te pakken terwijl de oude nodes het netwerk in stand houden.

Wanneer er een bug in de code voor een hardfork zit (zoals bij Segwit2X het geval was) zal het gehele netwerk crashen.

Het verschil tussen een hardfork en een softfork

De gemakkelijkste manier om het verschil tussen een softfork en een hardfork uit te leggen is doormiddel van de blocksize. De Blokken in de Bitcoin blockchain zijn momenteel 1MB. De nodes zijn geprogrammeerd om blokken groter dan 1MB af te wijzen. 

Wanneer je nu een fork doorvoert waardoor de blokken 0.5 MB worden zullen alle nodes deze blokken accepteren, omdat de blokken kleiner zijn dan 1MB, zelfs als ze niet geüpdatet zijn. De verandering valt binnen de huidige regels, het is dus een softfork. 

Wanneer de blocksize naar 2 MB wordt gebracht moeten alle nodes upgraden om de grotere blokken niet af te wijzen. Ze worden dus uit het netwerk gegooid wanneer ze (als minderheid) niet upgraden. De regels van de nodes moeten aangepast worden om deze verandering door te voeren. Er is dus sprake van een hardfork.

Segwit is een softfork van Bitcoin

Segwit is het bekendste voorbeeld van een softfork in Bitcoin. Deze fork is in Augustus 2017 uitgevoerd en nog steeds gebruikt een deel van de bitcoin gebruikers het oude transactie formaat.  Niemand wordt dus gedwongen om Segwit te gebruiken. Om het Lightning Netwerk te gebruiken heb je Segwit echter wel nodig. Ook hoef je minder fee te betalen voor een Segwit transactie. Het is echter geheel vrijwillig. 

lightning netwerk
Geef ons een fooi over het Lightning Netwerk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Koop Nu De Beste Nederlandstalige Bitcoin Boeken Met Lightning En Krijg 25% Black Friday Korting En Nog Eens 10% Korting Erbovenop Omdat Je Met Bitcoin Betaald!

Tot en met 28 November krijg je voor Black Friday 25% korting op de beste Nederlandstalige Bitcoin boeken. Als je met Bitcoin of Lightning betaald krijg je er nog eens 10% korting bovenop!