Menu Sluiten
wat is een lightning node

Een Lighting node is software om in het Lighting Netwerk deel te kunnen nemen. Omdat het Lighting Netwerk boven op het Bitcoin netwerk is gebouwd en de blockchain gebruikt om kanalen te openen en te sluiten moet een LN node aan een Bitcoin node gekoppeld zijn.

Een Lightning node is te koop als voorgeprogrammeerde hardware node of kan gratis op een computer geïnstalleerd worden. Ook kan je zelf een node maken op een Raspberry Pi. Bij het downloaden van een Lightning node kan gekozen worden uit drie verschillende implementaties:

Wanneer je een Lightning node hebt draaien kan je kanalen openen, transacties maken en geld verdienen door transacties door te sturen. De meeste Lighting wallets kunnen aan een node gekoppeld worden. Anderen hebben een eigen interne node.

Waarom zou je een eigen Lightning node willen?

Het hebben van een eigen node geeft je volledige controle en zeggenschap over je eigen geld. Wanneer jouw node op een Bitcoin full node gebaseerd is en niet op een SPV node, kan je totaal zelfstandig alle betalingen in zowel het Lightning Netwerk als het Bitcoin netwerk zelf verifiëren zonder dat je daarbij iemand nodig hebt.

Je hoeft dus helemaal niets of niemand te vertrouwen behalve je eigen software. Zonder eigen node kan je jouw wallet aan de node van een ander koppelen of een custodial wallet gebruiken.

Wanneer je de node van een ander gebruikt moet je diegene wel vertrouwen voor de verificatie van jouw transacties. Wanneer je een custodial wallet gebruikt geef je zelfs je private keys (en dus je geld!) in beheer van een ander. Ook om geld te verdienen door te routen of andere diensten te verlenen heb je een eigen node nodig. Een node die voor dit doeleinde is geoptimaliseerd wordt een routing node genoemd.

Bovendien kan je met een eigen node zelf bepalen wat Bitcoin is en wat de regels van het netwerk zijn. Een node eigenaar heeft namelijk helemaal zelf in de hand wat voor software hij gebruikt. Wanneer hij het met bepaalde veranderingen niet eens is of een verandering juist wel door wil voeren kan hij er dus voor kiezen bepaalde software al dan niet in zijn node te implementeren.

Nodes beschermen het netwerk

De node zal alle transacties die niet binnen de regels van de door hem vastgestelde regelset vallen afwijzen. Met een eigen node beslis je dus zelf welke versie van Bitcoin de versie is die jij accepteert en kan er niets door anderen opgedrongen worden. Hiermee heb je dus ook een stem in het netwerk.

De versie die door de meeste en belangrijkste nodes gevolgd wordt zal namelijk het meest waardevol zijn en de meeste mijners achter zich krijgen. De versie met de meeste mijners zal waarschijnlijk als de echte Bitcoin gezien worden.

De nodes garanderen dus dat de door de gemeenschap gewenste regels op een gedecentraliseerde manier intact blijven en nageleefd worden. Nodes dragen dus bij aan de kracht en robuustheid van het netwerk.

lightning netwerk
Geef ons een fooi over het Lightning Netwerk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De NGrave Zero Is Nu Beschikbaar Voor Pre-orders!Bestel Vandaag En Ontvang Hem In Januari!

De Ngrave Zero is een nieuwe tweede generatie hardware wallet die alleen via QR codes met de online computer communiceert en dus volledig air-gapped is. Hierdoor is de beveiliging vele malen beter dan bij de eerste generatie hardwarewallets die via een USB verbinding communiceren. Bovendien is deze nieuwe hardware wallet ook nog eens veel gebruiksvriendelijker. Bestel hem nu alvast!