Is het Lighting Netwerk gecentraliseerd of gedecentraliseerd?

is lightning gedecentraliseerd?

Het Lightning Netwerk is gedecentraliseerd, niemand heeft er controle over. De code is open source en wordt doormiddel van drie verschillende implementaties aan de man gebracht. Iedereen is vrij om software voor een van deze implementaties te schrijven of reeds geschreven software te controleren. Ook kan je een eigen implementatie opzetten wanneer ze alle drie niet aan je wensen voldoen.

Ook de nodes zijn gedecentraliseerd. Iedereen kan een node opzetten en zelf bepalen welke software te gebruiken. Wanneer een node zich misdraagt door bijvoorbeeld te hoge routing fees te vragen kan iedereen zonder drempel een concurrerende node opzetten om de gebruikers een alternatief te bieden. Het maakt dus niet uit wanneer een node relatief groot wordt. Het gebruik van deze node is altijd vrijwillig en wanneer het je niet aanstaat wat hij doet kan je er gewoon omheen routen.

lightning netwerk
Geef ons een fooi over het Lightning Netwerk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De NGrave Zero Is Nu Beschikbaar Voor Pre-orders!Bestel Vandaag En Ontvang Hem In Januari!

De Ngrave Zero is een nieuwe tweede generatie hardware wallet die alleen via QR codes met de online computer communiceert en dus volledig air-gapped is. Hierdoor is de beveiliging vele malen beter dan bij de eerste generatie hardwarewallets die via een USB verbinding communiceren. Bovendien is deze nieuwe hardware wallet ook nog eens veel gebruiksvriendelijker. Bestel hem nu alvast!