Menu Sluiten

Wat is een Lightning hub?

lightning hub

Vaak wordt door tegenstanders van het Lightning Netwerk beweert er dat grote gecentraliseerde Lightning hubs zullen ontstaan. Een Lightning hub is een node met een groot aantal kanalen en veel liquiditeit. De dominantie van een hub zou een bedreiging zijn voor de decentralisatie van het netwerk

Waarschijnlijk zullen de nodes van grote bedrijven uitgroeien tot hubs, omdat iedereen ermee wil verbinden. Bovendien hebben ze het vermogen om veel liquiditeit te verzorgen. De angst is dat deze hubs zich zullen gaan misdragen of het slachtoffer worden van financiële regulatie, waardoor KYC / AML op Lightning gebruikers van toepassing gaat worden.

Is het waarschijnlijk dat gecentraliseerde Lightning hubs ontstaan?

Het is inderdaad mogelijk dat de node van een bedrijf als Amazon uitgroeit tot een gigantische hub die het meerendeel van de Lightning transacties doorstuurt. Dit kan tot centralisatie van het Lightning Netwerk zorgen. Toch zal dit waarschijnlijk niet zoveel kwaad kunnen:

  • De gecentraliseerde hub kan geen informatie van de zender en ontvanger van de geroute transactie verzamelen, omdat onion routing wordt gebruikt. KYC en AML implementeren is dus niet mogelijk. Het enige negatieve wat de hub kan doen is de transactie weigeren of een te hoge fee vragen.
  • Wallets kunnen het routing algoritme zo maken dat je bijvoorbeeld hubs kan blacklisten, de route voor privacy kan optimaliseren of andere eisen kan stellen aan de routing nodes die gebruikt worden. Wanneer gecentraliseerde hubs een probleem worden of zich gaan misdragen kunnen we er gewoon omheen routen.
  • Het opzetten van een Lightning Node is goedkoop en voor iedereen toegankelijk. Wanneer gecentraliseerde hubs een probleem worden zal er een markt ontstaan waarin vraag is naar kleinere hubs en dus een gat in de markt voor nieuwe ondernemers. Je kan dan als particulier dus geld verdienen door een node op te zetten en met de hubs te gaan concurreren.
lightning netwerk
Geef ons een fooi over het Lightning Netwerk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Koop Nu De Beste Nederlandstalige Bitcoin Boeken Met Lightning En Krijg 25% Black Friday Korting En Nog Eens 10% Korting Erbovenop Omdat Je Met Bitcoin Betaald!

Tot en met 28 November krijg je voor Black Friday 25% korting op de beste Nederlandstalige Bitcoin boeken. Als je met Bitcoin of Lightning betaald krijg je er nog eens 10% korting bovenop!