Menu Sluiten

Wat zijn wachttorens in het Lightning Netwerk?

wachttoren
Wat is een wachttoren binnen het Lightning Netwerk?

Wachttorens of watchtowers zijn een oplossing om Lightning transacties te kunnen ontvangen zonder dat de node constant online hoeft te zijn. Zonder wachttorens moet de node altijd online zijn veilig transacties te kunnen ontvangen over het Lightning Netwerk

De eigenaar van de node loopt anders het risico dat de tegenpartij in het Lightning kanaal een oude staat van de commitment transactie naar de blockchain stuurt terwijl hij offline is. Hierdoor zal het kanaal gesloten worden en de laatste ontvangen transactie(s) teniet worden gedaan. Dit kan met opzet gedaan worden om van de tegenpartij te stelen, maar het kan ook per ongeluk gebeuren wanneer bijvoorbeeld een oude backup teruggezet wordt.

Wachttorens zijn andere nodes in het netwerk die wel online zijn en de kanalen van nodes die offline zijn in de gaten houden. Wanneer je een eigen Lightning node hebt kan je ook als wachttoren fungeren en geld verdienen met deze service. 

Toch is het niet te verwachten ze het heel druk zullen hebben. Degene die vals speelt zal namelijk gestraft worden binnen de slimme contracten van het netwerk en is zijn inzet van de commitment transactie kwijt. 

Wachttorens zullen in de praktijk waarschijnlijk vooral een preventieve functie hebben, omdat de game theorie binnen het Lightning Netwerk valsspelen erg onverstandig maakt en waarschijnlijk niemand zo dom is om het te doen. 

lightning netwerk
Geef ons een fooi over het Lightning Netwerk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De NGrave Zero Is Nu Beschikbaar Voor Pre-orders!Bestel Vandaag En Ontvang Hem In Januari!

De Ngrave Zero is een nieuwe tweede generatie hardware wallet die alleen via QR codes met de online computer communiceert en dus volledig air-gapped is. Hierdoor is de beveiliging vele malen beter dan bij de eerste generatie hardwarewallets die via een USB verbinding communiceren. Bovendien is deze nieuwe hardware wallet ook nog eens veel gebruiksvriendelijker. Bestel hem nu alvast!