Menu Sluiten

Wat is Splicing of Splitsen?

splicing
Lightning kanalen bijvullen

Splicing of Splitsen is het optoppen van een Lightning kanaal zonder het kanaal eerst te hoeven sluiten. Wanneer binnen een kanaal veel betalingen dezelfde kant op worden gemaakt, zal de capaciteit van het kanaal om transacties in die richting te maken uitgeput raken. 

Betalingen in het Lightning Netwerk vinden plaats binnen de Lightning kanalen tussen verschillende nodes. Wanneer je het bedrag dat je in het kanaal hebt gestopt is uitgegeven is het nog wel mogelijk Satoshi’s te ontvangen. Het is echter niet meer mogelijk om transacties te versturen.

Kanalen die uitgeput zijn worden normaal gesproken gesloten om vervolgens met voldoende ballans opnieuw geopend te worden. Hiervoor zijn echter meerdere onchain transacties nodig en dat is verre van optimaal.

Lightning kanalen open houden

Door te Splicen kan je het kanaal open houden en met een nieuwe funding transactie de oude overschrijven. Je kan het kanaal zo dus eigenlijk bijvullen. Hierdoor hoef je maar één transactie op de Bitcoin blockchain te maken. Je kan met deze techniek dus kosten besparen.

Op dezelfde manier kan je ook bitcoins uit het kanaal halen wanneer je veel ontvangen hebt. Het optoppen wordt ‘splicing in’ genoemd en het uitcashen ‘splicing out’. Doormiddel van splitsen kan je dus je kanalen in ballans houden met zo weinig mogelijk onchain transacties en bovendien zonder downtime. 

Dit is vooral voor routing nodes belangrijk, omdat een ouder kanaal betrouwbaarder is en dus meer volume aan zal trekken. Uiteindelijk zal splicing waarschijnlijk geautomatiseerd worden Hiervoor zullen normale gebruikers zich niet meer met channel management bezig hoeven te houden.

lightning netwerk
Geef ons een fooi over het Lightning Netwerk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Koop Nu De Beste Nederlandstalige Bitcoin Boeken Met Lightning En Krijg 25% Black Friday Korting En Nog Eens 10% Korting Erbovenop Omdat Je Met Bitcoin Betaald!

Tot en met 28 November krijg je voor Black Friday 25% korting op de beste Nederlandstalige Bitcoin boeken. Als je met Bitcoin of Lightning betaald krijg je er nog eens 10% korting bovenop!