Menu Sluiten

Wat zijn submarine swaps?

submarine swap

Een submarine swap is een uitwisseling van bitcoins in het Lightning Netwerk voor onchain bitcoins. Hierbij hoeven de deelnemers elkaar niet hoeven te vertrouwen, wanneer de tegenpartij de bitcoins claimt is het gegarandeerd dat jij jouw bitcoins ook ontvangt. 

Met een submarine swap kunnen bitcoins aan een bestaand Lightning kanaal worden toegevoegd wanneer het kanaal uitgeput raakt. Dit wordt ook wel ‘loop in’ genoemd. Ook kan iemand die vooral transacties ontvangt zijn kanaal op deze manier leeghalen. In dat geval wordt het ‘loop out’ genoemd. 

Een submarine swap komt wel met wat kosten, omdat er een onchain transactie voor vereist is. Wanneer Schnor signatures in de Bitcoin software wordt geïmplementeerd, wordt een hyperloop mogelijk. Hiermee kunnen meerdere entiteiten samen in een swap deelnemen en kan de fee dus onder meerdere partijen verdeeld worden. 

Door submarine swaps te gebruiken kunnen betalingskanalen open blijven terwijl de balansen toch optimaal gehouden kunnen worden. Oudere kanalen zijn betrouwbaarder en bij meer peers bekend. Ze zijn dus waardevoller. Routing algoritmes zullen dus ook de voorkeur geven aan oudere kanalen.

Submarine swaps zijn ook mogelijk tussen verschillende blockchains. Zo kan je dus met Litecoin of Ethereum een Bitcoin Lightning kanaal openen. Wanneer we weer een periode met hoge fees krijgen kan dit een manier zijn om goedkoop Satoshi’s in het Lightning Netwerk te krijgen. Hier kan je submarine swaps doen.

Hoe werkt een submarine swap?

wat is een submarine swap
Bij een submarine swap hoef je elkaar niet te vertrouwen

De onchain bitcoins worden vastgezet via een time lock verify transactie. Dit betekent dat ze worden teruggestuurd naar de originele eigenaar wanneer ze niet binnen de vastgestelde tijd door de tegenpartij geclaimd worden. 

Vervolgens ontvangt de tegenpartij een Lightning invoice. Wanneer hij deze invoice betaald zal de pre-image worden vrijgegeven. Hiermee kan hij de onchain bitcoins claimen.

Het is bij een submarine swap dus onmogelijk dat je jouw bitcoins niet ontvangt terwijl je ze wel verstuurd hebt. De setup zit zo in elkaar dat je óf allebei je bitcoins ontvangt óf dat de ruil helemaal niet doorgaat. Je hoeft dus niemand te vertrouwen.

lightning netwerk
Geef ons een fooi over het Lightning Netwerk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De NGrave Zero Is Nu Beschikbaar Voor Pre-orders!Bestel Vandaag En Ontvang Hem In Januari!

De Ngrave Zero is een nieuwe tweede generatie hardware wallet die alleen via QR codes met de online computer communiceert en dus volledig air-gapped is. Hierdoor is de beveiliging vele malen beter dan bij de eerste generatie hardwarewallets die via een USB verbinding communiceren. Bovendien is deze nieuwe hardware wallet ook nog eens veel gebruiksvriendelijker. Bestel hem nu alvast!