Menu Sluiten

Wat zijn submarine swaps?

submarine swap

Een submarine swap is een uitwisseling van bitcoins in het Lightning Netwerk voor onchain bitcoins. Hierbij hoeven de deelnemers elkaar niet hoeven te vertrouwen, wanneer de tegenpartij de bitcoins claimt is het gegarandeerd dat jij jouw bitcoins ook ontvangt. 

Met een submarine swap kunnen bitcoins aan een bestaand Lightning kanaal worden toegevoegd wanneer het kanaal uitgeput raakt. Dit wordt ook wel ‘loop in’ genoemd. Ook kan iemand die vooral transacties ontvangt zijn kanaal op deze manier leeghalen. In dat geval wordt het ‘loop out’ genoemd. 

Een submarine swap komt wel met wat kosten, omdat er een onchain transactie voor vereist is. Wanneer Schnor signatures in de Bitcoin software wordt geïmplementeerd, wordt een hyperloop mogelijk. Hiermee kunnen meerdere entiteiten samen in een swap deelnemen en kan de fee dus onder meerdere partijen verdeeld worden. 

Door submarine swaps te gebruiken kunnen betalingskanalen open blijven terwijl de balansen toch optimaal gehouden kunnen worden. Oudere kanalen zijn betrouwbaarder en bij meer peers bekend. Ze zijn dus waardevoller. Routing algoritmes zullen dus ook de voorkeur geven aan oudere kanalen.

Submarine swaps zijn ook mogelijk tussen verschillende blockchains. Zo kan je dus met Litecoin of Ethereum een Bitcoin Lightning kanaal openen. Wanneer we weer een periode met hoge fees krijgen kan dit een manier zijn om goedkoop Satoshi’s in het Lightning Netwerk te krijgen. Hier kan je submarine swaps doen.

Hoe werkt een submarine swap?

wat is een submarine swap
Bij een submarine swap hoef je elkaar niet te vertrouwen

De onchain bitcoins worden vastgezet via een time lock verify transactie. Dit betekent dat ze worden teruggestuurd naar de originele eigenaar wanneer ze niet binnen de vastgestelde tijd door de tegenpartij geclaimd worden. 

Vervolgens ontvangt de tegenpartij een Lightning invoice. Wanneer hij deze invoice betaald zal de pre-image worden vrijgegeven. Hiermee kan hij de onchain bitcoins claimen.

Het is bij een submarine swap dus onmogelijk dat je jouw bitcoins niet ontvangt terwijl je ze wel verstuurd hebt. De setup zit zo in elkaar dat je óf allebei je bitcoins ontvangt óf dat de ruil helemaal niet doorgaat. Je hoeft dus niemand te vertrouwen.

lightning netwerk
Geef ons een fooi over het Lightning Netwerk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Koop Nu De Beste Nederlandstalige Bitcoin Boeken Met Lightning En Krijg 25% Black Friday Korting En Nog Eens 10% Korting Erbovenop Omdat Je Met Bitcoin Betaald!

Tot en met 28 November krijg je voor Black Friday 25% korting op de beste Nederlandstalige Bitcoin boeken. Als je met Bitcoin of Lightning betaald krijg je er nog eens 10% korting bovenop!