Menu Sluiten

De vijf grootste Lightning Netwerk mythes ontkracht

lightning netwerk mythes

Het Lightning Netwerk is in volle ontwikkeling en groeit momenteel als kool. Het aantal LN nodes en kanalen groeit met tientallen procenten per maand en de hoeveelheid BTC dat zich in het netwerk bevind is zojuist de 3 miljoen dollar grens gepasseerd. Ook heeft de Lightning fakkel dit nieuwe betalingssysteem recentelijk flink onder de schijnwerpers gezet. 

Toch is niet iedereen positief gestemd over het Lightning Netwerk, een hoop negatieve verhalen doen de ronde. Is Lightning bestemd om te falen? Is Lightning overgenomen door bankiers? Of is deze techniek alleen in theorie mogelijk en zal het waardeloos blijken wanneer het groter wordt?

Het Lighting Netwerk is inderdaad nog niet perfect

Het Netwerk is nog in Beta, dus het werkt nog niet perfect. Soms zal een betaling geen route kunnen vinden en dus mislukken. Ook kan de populaire mobiele wallet Eclair alleen transacties verzenden en nog geen betalingen ontvangen, omdat dit te risicovol is wanneer je niet constant online bent. Ook is Lightning nog niet heel gebruiksvriendelijk wanneer je geen custodial wallet gebruikt.

Toch lijkt het erop dat deze problemen op korte termijn verholpen zullen worden. Door hogere liquiditeit en betere routing technologie slagen grotere transacties steeds vaker en kleinere transacties eigenlijk altijd. Eclair zal binnen een paar weken betalingen kunnen ontvangen met behulp van wachttorens en wallets worden steeds gebruiksvriendelijker. Zelfs de non-custodial wallets.

Ook is het belangrijk te beseffen dat velen het Lightning Netwerk als een bedreiging zien. Wanneer LN succesvol is zullen veel altcoins namelijk overbodig worden. Op korte termijn vooral degenen die als snel, goedkoop of anoniem worden beschouwd. Ook zal het ongelijk van de voorstanders van grotere blokken bewezen worden wanneer LN een succes is. Een hoop kritiek op Lightning komt dus ook van de Bitcoin Cash gemeenschap.

De grootste Lightning mythes ontkracht:

lightning netwerk leugens

Een deel van het commentaar op het Lightning Netwerk is tot op zekere hoogte terecht, maar je kan ook niet verwachten dat een systeem dat pas iets meer dan een jaar live is perfect is. Een ander deel van het commentaar is puur gebaseerd op leugens. Dat Lightning een altcoin is en dat Lightning niet gedecentraliseerd is hebben wij al ontkracht in onze kennisbank, dit zijn de andere 5 leugens:

Lightning kopieert het huidige bancaire systeem

In deze mythe wordt de Bitcoin blockchain met goud vergeleken en het Lighting Netwerk met papier geld.  Papiergeld was origineel een certificaat om een vastgestelde hoeveelheid goud te claimen. Omdat deze certificaten vrij verhandelbaar waren hoefden mensen niet met echt goud rond te gaan zeulen, maar konden ze deze certificaten gebruiken om te betalen voor goederen en diensten terwijl het goud veilig bij de bank opgeslagen lag.

Dit maakte handel super gemakkelijk, maar het was ook de reden van het falen van de goud standaard. Banken drukten namelijk meer certificaten dan dat ze echt goud in kas hadden en fractional reserve banking was geboren. Hierdoor verloor het geld zijn schaarste en dus zijn hardheid. Later in 1971 werd het papiergeld helemaal van goud ontkoppeld en was het fiat geld geboren. De angst is dat dit met Lightning ook gebeurd.

Dit is echter niet mogelijk, want een saldo in een Lightning kanaal is één op één gecreëerd met een echte onchain Bitcoin transactie. Om een kanaal op te toppen moet je er dus echte bitcoins heen sturen. Bij het maken van de funding transactie bewijs je dus dat je de onderliggende bitcoins echt hebt. 

Bovendien worden de nodes die in deze vergelijking als banken gezien kunnen worden gecontroleerd en beperkt door slimme contracten met de blockchain als uiteindelijke autoriteit. In het bankensysteem ging het mis omdat mensen de controle uitvoerden en die zijn soms nou eenmaal corrupt. Open source software kan niet corrupt zijn!

Lightning is te ingewikkeld voor main stream adoptie

Een veel gehoord kritiek punt is dat LN te ingewikkeld is. Je moet eerst een kanaal openen en op de vereiste confirmaties wachten en vervolgens de kanalen goed managen om liquiditeit te garanderen. Dit is voor main stream gebruikers veel te ingewikkeld. 

Dit is echter onzin, want all deze functies zullen in de nabije toekomst door de wallet zelf uitgevoerd worden en de gebruiker zal hier (wanneer hij daarvoor kiest) niets van merken. Zap wallet heeft bijvoorbeeld de autopilot functie geïmplementeerd, waardoor kanalen automatische zo optimaal mogelijk geopend en gesloten worden. 

Zoals het inbellen om met het internet te verbinden vroeger een ingewikkelde procedure was en tegenwoordig automatisch gaat, zo zal ook het managen van LN kanalen automatisch gebeuren en voor iedereen toegankelijk zijn.

Als Lighting faalt zal Bitcoin falen

Er wordt veel geroepen dat de Bitcoin gemeenschap te veel op het nog niet bewezen Lightning Netwerk heeft gegokt en dat Bitcoin zal falen wanneer het geen succes blijkt te zijn. Wanneer Lightning faalt zou dat inderdaad heel jammer zijn, maar Bitcoin zal zonder Lightning nog steeds functioneren zoals het altijd gedaan heeft. 

De blockchain is uiteindelijk ongeveer een jaar overbelast geweest waardoor de transacties duur en langzaam waren, maar dit heeft tot flinke verbeteringen op het gebied van efficiëntie geleid. Exchanges zijn transacties gaan batchen en Segwit is doorgevoerd. 

Er worden momenteel net zo veel transacties gemaakt als in 2017, maar nu kan de blockchain het wel goed aan. Wanneer de blokken direct vergroot waren geweest, zou de druk voor deze verbeteringen er niet zijn geweest en zou deze optimalisatie niet hebben plaats gevonden.

Er staan in de toekomst nog meer updates gepland die de capaciteit van de blockchain zullen vergroten. Ook alternatieve gelaagde oplossingen vergelijkbaar met LN zullen geprobeerd worden. Wanneer dit allemaal echt niet genoeg blijkt te zijn zal het draagvlak voor een hardfork om de blokken te vergroten veel breder zijn en kan het dus veel veiliger uitgevoerd worden.

Als Lightning succesvol is werkt het beter op Bitcoin Cash

Roger Ver, één van de bekendste voorstanders van Bitcoin Cash heeft vaak de claim gemaakt dat LN beter op BCH zou werken wanneer het succesvol blijkt te zijn, omdat het goedkoper is om kanalen te openen. Dit is echter verre van waar, want Bitcoin Cash heeft de Segwit update niet gedaan waardoor het Lightning Netwerk onbetrouwbaar zou zijn en deelnemers gemakkelijk vals kunnen spelen. 

Bovendien is de BCH blockchain VEEL minder goed beveiligd en zijn er veel minder gebruikers om transacties mee te maken. Een Lightning Netwerk op Bitcoin Cash zou dus totaal geen waarde toevoegen.

Mijners zullen stoppen het Bitcoin netwerk te beveiligen wanneer alle transacties naar LN verplaatsen

Elke vier jaar halveert de beloning voor de mijners die uit nieuw gecreëerde bitcoins bestaat. Om mijners voor altijd te kunnen belonen moeten transactie fees in de toekomst dus hoger zijn. Mijners zullen dan minder verdienen aan nieuwe coins, maar dit zal aangevuld worden met fees. De mythe beschrijft dat iedereen Lighting gaat gebruiken en dat mijners dus geen fees meer kunnen verdienen en de blockchain daardoor onvoldoende beveiligd wordt. 

Om Lightning te kunnen gebruiken moeten er altijd kanalen geopend en gesloten worden, hiervoor worden fees aan mijners betaald. Transacties zullen dus nooit helemaal naar LN verplaatsen. Entrepreneurs zullen waarschijnlijk modellen verzinnen waardoor ze meerdere kanalen op kunnen toppen met maar één onchain transactie. Hierdoor kan de fee onder meerdere personen verdeeld worden en mag die dus best wat hoger zijn.

Bovendien zijn niet alle transacties geschikt om met Lightning te maken. Grote transacties zoals het kopen van een huis wil je onchain doen en ook hier is een hoge transactie fee geen probleem. Ook lange termijn investeerders zullen hun Bitcoin waarschijnlijk een keer willen verkopen en moeten hier een transactie voor doen en dus een fee betalen. 

Deze verschillende gebruikers zullen met elkaar moeten concurreren op de fee markt en de mijners zullen hier waarschijnlijk ruim voldoende aan verdienen om een hoog genoeg beveiligingsniveau te garanderen.  

lightning netwerk nieuws
Stuur ons een fooi over het Lightning Netwerk!

*Wanneer dit nog niet genoeg was……………………..

4.8/5 - (28 stemmen)

2 reacties

 1. Paul

  Citeer uit het bovenstaande artikel:
  “Grote transacties zoals het kopen van een huis wil je onchain doen en ook hier is een hoge transactie fee geen probleem. ”

  Waarom dan onchain? Is LN dan niet betrouwbaar genoeg?

  • ik

   Hallo Paul, bedankt voor de vraag: Transacties over het Lightning Netwerk worden geroute via andere Lightning nodes. Het is dus afhankelijk van de capaciteit van de nodes tussen jou en de ontvanger hoe hoog het bedrag van de transactie kan zijn zodat het netwerk het aan kan. Via multipath payments kan het bedrag gelukkig over verschillende routes opgedeeld worden, maar toch zal een transactie van een paar ton (voor een huis) bijna zeker mislukken, omdat er niet genoeg capaciteit is op de aanwezige routes. Met het groeien van de liquiditeit in het netwerk zal de capaciteit ook toenemen, dus ook de hoogte van de bedragen die verstuurd kunnen worden.

   Een andere reden dat je het kopen van een huis onchain wil doen is omdat een Lightning wallet per definitie een hot wallet is. Dit betekent dat eventuele hackers deze wallet via online verbindingen kunnen bereiken en het dus een te groot risico is om tonnen op deze wallet te hebben staan. Zulke bedragen wil je minstens op een hardware wallet opslaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Koop Nu De Beste Nederlandstalige Bitcoin Boeken Met Lightning En Krijg 25% Black Friday Korting En Nog Eens 10% Korting Erbovenop Omdat Je Met Bitcoin Betaald!

Tot en met 28 November krijg je voor Black Friday 25% korting op de beste Nederlandstalige Bitcoin boeken. Als je met Bitcoin of Lightning betaald krijg je er nog eens 10% korting bovenop!