Menu Sluiten

Wat is een Lightning node en hoe kan je er een installeren?

Een Lightning Node is software waarmee je met het Lighting Netwerk kan communiceren. Met deze node kan je betalingen maken, ontvangen en routen. Omdat het Lightning Netwerk in de Bitcoin blockchain is geworteld, moet een LN node aan een Bitcoin node gekoppeld zijn. Wanneer je eenmaal een Lightning node hebt kan je jouw wallet hieraan koppelen. Sommige wallets hebben overigens een ingebouwde node en functioneren op eigen kracht.

lightning node
Wat is een Lightning node?

De beste voorgeprogrammeerde Lightning nodes

De gemakkelijkste manier om een eigen node te draaien is door een voorgeprogrammeerde Lightning node te kopen. Dit is een gespecialiseerd apparaat waar alle benodigde software al op geïnstalleerd en ingesteld is. De Bitcoin blockchain is al voor het grootste deel gedownload, dus je bent in een paar minuten klaar met synchroniseren. Normaal duurt dit een paar dagen. 

Ook is de node software al op het apparaat gedownload. Het kan gemakkelijk en snel met een paar muisklikken gebruiksklaar worden gemaakt. Een voorgeprogrammeerde hardware node is geschikt voor mensen zonder technische kennis en bovendien de meest gebruiksvriendelijke en veilige manier om op hoog niveau in het Lightning Netwerk deel te nemen.

Het apparaat loopt minder risico om een virus op te pakken, omdat het alleen wordt gebruikt om met het Bitcoin-en Lightning Netwerk te communiceren en niet om over het web te surfen. De volgende nodes zijn beschikbaar:

  • Casa Node
  • Nodl box
  • Bitseed 3
  • Lightninginabox

Een Lightning node installeren

Wanneer je geen gespecialiseerd apparaat wil kopen kan je een node ook gewoon op je computer downloaden of bijvoorbeeld op een Raspberry Pi installeren. Wanneer je jouw persoonlijke computer gebruikt moet je momenteel nog wel 24/7 online zijn om volledig te kunnen functioneren. Dit is niet echt conveniënt en efficient.

Een Lightning node op een Raspberry Pi installeren

lightning node op een Raspberry Pi installeren
Een Lightning node op een Raspberry Pi installeren

Goede software met gebruiksaanwijzing voor een node op een Raspberry Pi is gecreëerd door Raspiblitz en Raspibolt. Hiermee kan je relatief goedkoop zelf een hardware node maken. Er is alleen wel wat geduld en technische kennis voor nodig.

Een Lightning node op je computer installeren

een lightning node op je computer installeren
Een Lightning node op je computer installeren

Om een Lightning node op je computer te installeren moet je eerst een Bitcoin node downloaden. Voor maximale financiële onafhankelijkheid is een full node echt een aanrader. Vervolgens kan je een Lightning node downloaden waarbij je kan kiezen uit drie verschillende implementaties. De LN node moet daarna aan de Bitcoin node gekoppeld worden.

Redenen om een eigen Lightning node te draaien

eigen lightning node
Wordt eerste klas burger met een eigen Lightning node!

Wanneer je een eigen node hebt ben je een eerste klas burger in het Bitcoin-en Lightning netwerk: Je hebt niemand nodig en niemand kan jou in je vrijheid beperken. Je bent totaal financieel onafhankelijk, je hoeft niemand vertrouwen bij het verifiëren van transacties in zowel het Bitcoin netwerk als het Lightning Netwerk.

Je kan iedereen betalen en van iedereen geld ontvangen, zonder dat iemand dit kan voorkomen. Transacties kunnen niet geblokkeerd worden en jouw bitcoins kunnen niet bevroren of in beslag genomen worden.

Bovendien kan je met een eigen node zelf bepalen welke software je gebruikt en heb je dus een stem bij toekomstige upgrades van het netwerk. Wanneer je het niet met een bepaalde upgrade eens bent kan je er simpel weg voor kiezen niet up te daten. Je bepaald dus zelf wat de regels van jouw node zijn.

Wanneer je een full node hebt draag je bovendien bij aan de robuustheid van het netwerk. Hoe meer full nodes er in het netwerk aanwezig zijn hoe moeilijker het is om het netwerk aan te vallen of te beschadigen. Last but not least: Met een Lightning node kan je geld verdienen door externe transacties te routen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Koop Nu De Beste Nederlandstalige Bitcoin Boeken Met Lightning En Krijg 25% Black Friday Korting En Nog Eens 10% Korting Erbovenop Omdat Je Met Bitcoin Betaald!

Tot en met 28 November krijg je voor Black Friday 25% korting op de beste Nederlandstalige Bitcoin boeken. Als je met Bitcoin of Lightning betaald krijg je er nog eens 10% korting bovenop!