Menu Sluiten

De beste door ons aangeraden Lightning wallets

Een Lightning wallet is software waarmee je bitcoins kan verzenden en ontvangen in het Lightning Netwerk. Er zijn verschillende wallets beschikbaar die je gratis kan downloaden, zowel voor een smartphone als voor een desktop computer. Door een invoice te scannen of te kopiëren en plakken kan je goedkoop en snel met bitcoin betalen.

lightning wallet
Informatie over de beste Lightning wallets

Aangeraden Lightning wallets 

Eclair Mobile

eclair mobile lightning wallet
De beste Lightning wallet voor Android!

ECLAIR MOBILE is een Bitcoin en Lightning wallet voor Android gecreëerd door ACINQ. ACINQ heeft ook een van de drie Lightning node implementaties gemaakt en is dus een erg gerespecteerde partij. Deze wallet is gebaseerd op een Segwit compatibel Bitcoin SPV wallet aangevuld met een op zichzelf staande Lightning node

Dit betekent dat deze wallet voor de validatie van onchain BTC transacties en het openen en sluiten van LN kanalen tot op zekere hoogte afhankelijk is van derden, omdat niet de gehele blockchain bij de client bekend is. Transacties binnen het Lightning Netwerk kunnen wel helemaal onafhankelijk geverifieerd worden. Ook routen gebeurde in eigen beheer om optimaal van de privacy voordelen van ‘onion routing’ te kunnen profiteren. 

Wanneer je bitcoins op de Eclair wallet hebt staan kan je een kanaal openen. Hiervoor betaal je een normale bitcoin fee en de wallet zal zelf berekenen hoeveel dat op dat moment is. Kanalen geopend in Eclair zijn privé kanalen en zijn dus niet zichtbaar in Lightning exporers. Na het openen van een kanaal kan je goedkope en snelle transacties maken! Eclair is echt een aanrader!

Zap Wallet

zap lightning wallet
De beste non-custodial desktop wallet voor Lightning!

ZAP WALLET is een Lightning wallet voor desktop en IOS. Deze wallet is gebaseerd op een SPV Bitcoin node maar je kan hem ook aan je eigen node koppelen. Je beschikt zelf dus helemaal over je eigen bitcoins.

Voor verificatie van onchain transacties en dus ook voor het open en sluiten van kanalen ben je wel tot op zekere hoogte afhankelijk van full nodes van derden wanneer je een standaard wallet aanmaakt. Wanneer je een eigen full node hebt en de wallet daaraan koppelt ben je wel helemaal onafhankelijk van derden en ben je dus 100% financieel onafhankelijk!

De Zap wallet kan je snel en gemakkelijk downloaden. Wanneer je autopilot gebruikt opent de software automatisch kanalen voor je met 60% van je saldo. Deze kanalen worden zo optimaal mogelijk met goed verbonden peers geopend. Daar hoef je je dus geen zorgen over te maken. Uiteraard kan je zelf ook handmatig kanalen openen. 

De Zap wallet is gecreëerd en wordt bijgehouden door Jack Mallers en zijn team, een grote naam in de Lightning gemeenschap. Het is dus te verwachten dat deze wallet met de tijd mee zal gaan en dat nieuwe technieken direct geïmplementeerd zullen worden. Wanneer je van plan bent met deze wallet aan de slag te gaan kan je de volgende tutorial serie kijken:

Video Tutorial Zap Wallet

Breez Wallet

breez

BREEZ WALLET is een non-custodial Lightning wallet die gefocust is op gebruiksvriendelijkheid. Na het installeren van de app op Android of IOS kan je snel en gemakkelijk een backup maken in je Gmail account en bitcoins naar je wallet sturen.

Breez is een Lightning-only wallet, dit betekent dat je alleen een Lightning saldo hebt en dus het gehele onchain verhaal met het openen van kanalen en wachten op confirmaties overslaat. Bitcoins kunnen wel onchain in en uit de wallet gestuurd worden, maar dit gebeurd via submarine swaps dus de bitcoins zullen in de Breez Wallet altijd in de vorm van Lightning BTC voorkomen.

De app zal bij het installeren automatisch een kanaal met een capaciteit van vijf miljoen Sats naar je openen vanaf de hub van Breez. Hierdoor ben je direct met het Lightning Netwerk verbonden en kan je bovendien ook betalingen ontvangen. Je moet Breez hier wel tot in zekere zin vertrouwen dat ze de hub goed managen en geen oude staat van het kanaal naar de blockchain sturen (hoewel dit laatste niet van toepassing is als je nooit lang offline bent en in de toekomst door wachttorens geheel verholpen zal worden).

Breez heeft verder ook Bitrefill integratie en andere diensten kunnen ook vrij geïntegreerd worden. Bovendien kan je een kaart bestellen waarmee je NFC betalingen kan doen (die je in de app moet confirmeren). Daarnaast kan je ook nog eens met ‘Connect to pay’ de invoice in een url vertalen en deze delen op social media of jouw favoriete messenger app.

De Breez wallet bestaat uit een volledige Lightning node op Neutrino. Je bent dus niet van een externe node afhankelijk. Omdat het opzetten van de Breez wallet zo makkelijk is en je geen kanalen hoeft te openen voelt het als een custodial wallet, terwijl het helemaal non-custodial is. Toch is er met de backup en het gebruik van de hub wat beveiliging opgeofferd, maar omdat Lightning vooral voor kleine betalingen wordt gebruikt is dit het gezien het extra gebruikersgemak zeker waard!

Blue Wallet

Bluewallet lightning wallet
De meest gebruiksvriendelijke mobiele Lightning wallet!

BLUE WALLET is een zogenaamde zero-configuratie wallet voor IOS en Android. Dit betekent dat je de wallet alleen hoeft op te toppen met een normale bitcoin transactie. Hierna kan je direct transacties maken in het Lightning Netwerk zonder kanalen te hoeven openen en liquiditeit af te hoeven regelen. 

Dit maakt de Bluewallet zeer gebruiksvriendelijk en geschikt voor gebruikers zonder enige kennis van Lightning. Om deze gebruiksvriendelijkheid mogelijk te maken bevind het saldo van de wallet zich in jouw account op het open source platform LNDhub. Jouw bitcoins worden dus op de node van een 3e partij gemanaged en bewaard. 

De Blue wallet is dus een custody wallet, maar je kan hem ook aan je eigen node koppelen wanneer je het ingewikkelde werk wel zelf wil doen om je financiële onafhankelijkheid te garanderen. Omdat de meeste wallets waarschijnlijk geen grote bedragen zullen houden is de custody service voor de meeste gebruikers goed genoeg en toch wel makkelijk. 

LND Wallet

lnd lightning wallet

LND is één van de drie grootste Lightning implementaties en heeft ook een wallet ontwikkeld voor zowel desktop als mobiel. Voor desktop wordt Windows, Linux en MacOS ondersteund en voor mobiel zowel Android als IOS. Je kan deze wallet dus op elke computer of smartphone gebruiken. Omdat autopilot wordt gebruikt hoeft de gebruiker zich niet in kanaal management te verdiepen. Dit komt de gebruiksvriendelijkheid flink ten goede.

De LND wallet maakt gebruik van het Neutrino protocol, je hebt dus geen full node nodig, terwijl je toch volledig over je private keys beschikt. De wallet is dus non-custodial, terwijl het toch weinig opslagcapaciteit en bandwijdte in beslag neemt en dus geschikt is voor kleinere apparaten. 

Synchroniseren duurt net als met een SPV wallet maar een paar minuten, maar de privacy van de gebruiker wordt veel beter beschermd. Met deze wallet kan je dus een volledige Lightning node op je mobiel draaien. Alleen de Bitcoin node is beperkt tot Neutrino. 

De wallet is nog in het begin stadium, dus het risico om Sats te verliezen is nog steeds aanwezig. Ook is het ontvangen van betalingen nog niet optimaal. In de opkomende updates zullen al deze problemen één voor één verholpen worden. Binnenkort zal deze non-custodial wallet waarschijnlijk net zo gebruiksvriendelijk zijn als de custodial wallets van vandaag!

Soorten Lightning wallets

welke Lightning wallet past bij mij?
Welke lightning wallet past bij mij?

Het kan vrij lastig zijn om een wallet te kiezen die bij je past, omdat er best wat zaken zijn om rekening mee te houden. Iedereen gebruikt het Lightning Netwerk om verschillende redenen en het soort wallet bepaald van welke eigenschappen van Lightning je wel en niet kan profiteren.

Custodial vs Non-custodial

custodial wallet
Met een custodial wallet houdt iemand anders jouw geld

Een custodial wallet is een wallet waarbij het saldo dat je op je wallet hebt staan op het platform van een 3e partij gestald wordt. Dit betekent dat je zelf niet over de keys van de bitcoins beschikt en het platform dus moet vertrouwen. 

Een custodial wallet geeft dus NIET de belangrijke voordelen van Bitcoin en Lightning zoals resistentie tegen censuur en afwezigheid van tegenpartijrisico. Toch kan een custodial wallet wenselijk zijn voor het Lightning Netwerk, omdat het vaak om kleine bedragen gaat waardoor het risico beperkt is, terwijl het de gebruiksvriendelijkheid flink ten goede komt. 

Eigen node vs geen eigen node

eigen lightning node
Wil je een eigen Lightning node?

Een Lightning node functioneert bovenop een Bitcoin node en moet altijd online zijn. Wanneer de Bitcoin node ook nog eens een full node is kan je zelf met 100% zekerheid alle Bitcoin en Lightning transacties verifiëren. Bovendien kan je zelf kiezen welke software je gebruikt en heb je dus een stem bij belangrijke upgrades.

Het is mogelijk om een Lightning wallet op een SPV node of op het Neutrino protocol te draaien. Hiermee heb je een stuk minder pandwijdte en opslagcapaciteit nodig en kan je dus een kleiner apparaat zoals een mobiele telefoon gebruiken. Met deze zogenaamde lichtgewicht nodes beschik je wel over je eigen private keys, maar profiteer je niet van de andere voordelen van een full node. 

Ook het verdienen van fees door te ‘routen’ is een groot voordeel. Wanneer je een eigen node teveel gedoe vindt kan je ervoor kiezen met iemand anders zijn node te verbinden of een custodial wallet te gebruiken, maar dan moet je diegene wel vertrouwen.

Open source vs closed source

open source lightning wallet
Bij een open source wallet kan iedereen de code controleren

Sommige wallets zijn open source en anderen zijn closed source. Open source betekent dat iedereen de code kan downloaden en controleren en bovendien verbeteringen kan voorstellen. Open source is dus altijd beter omdat je geen centrale partij hoeft te vertrouwen dat de code betrouwbaar is. Bovendien kan iedereen aan de code werken en gaat de innovatie op open source projecten doorgaans sneller. 

Hoe werkt een Lightning wallet?

hoe werkt een lightning wallet
Met een Lightning wallet kan je een invoice gemakkelijk en snel betalen

Een Lightning wallet is software om Lighting transacties te ontvangen of verzenden. Degene die de transactie wil ontvangen creëert een zogenaamde invoice. Dit is een QR code en een reeks cijfers en letters. De invoice komt ook met een verval tijd en geeft aan om welk bedrag het gaat. 

Degene die wil betalen kan met zijn wallet de QR code scannen of de reeks cijfers en letters kopiëren en in zijn wallet plakken binnen de verloop tijd. Na het versturen wordt de betaling direct bevestigd bij zowel de zender als de ontvanger. 

Wanneer de zender en ontvanger niet direct verbonden zijn zal de wallet software zelf de beste route door andere nodes zoeken.

Lightning hardware wallets

Lightning hardware wallet
Gebruik Lightning veiliger met een hardware wallet

Er is momenteel nog geen hardware wallet voor Lighting beschikbaar, maar er wordt hard aan gewerkt. Een Lighting hardware wallet zal waarschijnlijk niet het hele proces kunnen beschermen zonder de snelheid negatief te beïnvloeden, maar sommige kritische acties kunnen wel beveiligd worden door een digitale handtekening te vereisen. Het is nog even wachten voordat de eerste hardware wallet voor Lightning beschikbaar komt. Wanneer het zover is zullen we het direct laten weten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Koop Nu De Beste Nederlandstalige Bitcoin Boeken Met Lightning En Krijg 25% Black Friday Korting En Nog Eens 10% Korting Erbovenop Omdat Je Met Bitcoin Betaald!

Tot en met 28 November krijg je voor Black Friday 25% korting op de beste Nederlandstalige Bitcoin boeken. Als je met Bitcoin of Lightning betaald krijg je er nog eens 10% korting bovenop!