Menu Sluiten

Zullen we in de komende cyclus in Satoshi’s gaan rekenen in plaats van in bitcoins?

sat denominatie

Sinds de opkomst van het Lightning Netwerk worden steeds meer prijzen uitgedrukt in Sat (Satoshi) in plaats van in BTC (Bitcoin). De gemeenschap is namelijk met deze nieuwe technologie gaan experimenteren en minuscule bedragen worden over en weer gestuurd. Deze bedragen zijn zo klein dat ze veel makkelijker uit te drukken zijn in Sat. 

Deze denominatie werd eerst bijna alleen door traders gebruikt om de prijs van een altcoin uit te drukken wanneer ze tegen de bitcoin handelen. De laatste tijd zie je het in andere kringen ook steeds meer. Er zijn hiervoor best wat goede redenen te benoemen.

Is het niet beter om met z’n allen over te stappen en prijzen voortaan in Sat uit te drukken?

Een stijgende bitcoin prijs maakt de Sat denominatie aantrekkelijker

satoshi denominatie
Wanneer deze trend zich voort zet is een Satoshi denominatie veel gemakkelijker

We hebben net een heftige berenmarkt achter de rug en het lijkt erop dat we op het punt staan een nieuwe cyclus te beginnen. De laatste cyclus is de prijs 100 keer over de kop gegaan, waarna het 80% is gezakt. Wanneer deze trend zich voort zet zal de bitcoin prijs in een paar jaar over de ton gaan en op langer termijn zelfs over een miljoen. Het lijkt erop dat Satoshi hier ook op geanticipeerd heeft bij het bepalen van het aantal beschikbare Satoshi’s.

Er zijn simpelweg lang niet genoeg bitcoins om iedereen op aarde te bedienen, maar er zijn wel genoeg Satoshi’s. Wanneer Bitcoin de dominante valuta wordt MOET de prijs minstens naar een  miljoen. De toevoer van nieuwe Satoshi’s is beperkt, dus de prijs is het enige wat op kan rekken om al dit kapitaal op te nemen. 

Met een bitcoin prijs van één miljoen zal een Satoshi precies een cent zijn. In het geval dat bitcoin een dominante valuta wordt zou de Sat denominatie dus perfect uitkomen. Wij bitcoiners geloven allemaal dat dit gaat gebeuren toch? Vooral vanuit het perspectief van een Bitcoin maximalist

De fundamentele signalen zoals de snelle groei van het Lightning Netwerk, falende fiat valuta’s en de financiële producten die op Wall Street worden gecreëerd wijzen in ieder geval wel in die richting.

Grote getallen zijn gemakkelijker te lezen dan decimalen

denominatie
Valuta’s met grotere denominatie zijn heel normaal

Ook wanneer de bitcoin prijs (nog) niet zo hoog is, is het niet verkeerd om de Sat denominatie te gebruiken. Grote getallen zijn namelijk veel makkelijker te begrijpen dan getallen achter de komma. Er zijn veel landen waar een valuta gebruikt wordt waar je miljoenen betaald om een kop koffie af te rekenen. Dit is niet moeilijk en went heel snel. Wanneer je bijvoorbeeld 0.0000025 moet betalen is dit veel moeilijker te interpeteren.

Bitcoin heeft last van de unit-bias

unit-bias
De Ripple prijs is 12.000 keer kleiner terwijl de markt kapitalisatie maar 4 keer kleiner is. Dit wordt unit-bias genoemd en kan een verkeerd beeld geven.

Wanneer één coin duizenden Euro’s kost denken mensen vaak dat het al te duur is en dat er niet veel prijs potentieel over is. Deze gedachte is meestal onderbewust en totaal niet juist. Toch zijn er velen die om deze reden een ‘goedkopere’ altcoin kopen in plaats van bitcoin. Bovendien weet niet iedereen dat een bitcoin opdeelbaar. Men denkt vaak dat het niet mogelijk is om bitcoin te kopen wanneer er geen duizenden Euro’s voor een hele coin beschikbaar is.

De markt kapitalisatie geeft aan hoeveel kapitaal er in een bepaald asset is geparkeerd. Het wordt berekend door de prijs per stuk met het aantal stukken dat op de markt beschikbaar is te vermenigvuldigen. Door een coin te ontwerpen waarvan meer stukken beschikbaar zijn kan je dus een lagere prijs realiseren terwijl dezelfde hoeveelheid kapitaal geïnvesteerd is en het potentieel dus ook hetzelfde is. 

Er zijn veel altcoins die hier in de afgelopen stieren markt flink van geprofiteerd hebben ten opzichte van Bitcoin. Ripple heeft bijvoorbeeld meer dan 40 biljoen beschikbare stukken en dus een veel lagere prijs per stuk. Wanneer Bitcoin in Satoshi wordt weergegeven zal het nog goedkoper lijken dan Ripple.

Mini en micro transacties zullen een groter deel van het totaal uitmaken

Waarschijnlijk zal door het Lightning Netwerk vooral het aantal kleine transacties explosief gaan groeien in de komende jaren. Dit zal er op een natuurlijke wijze voor zorgen dat de Sat denominatie steeds vaker gebruikt gaat worden. Bij de meeste Lightning wallets wordt het standaard gebruikt.

Waarschijnlijk kunnen we er op lange termijn toch niet omheen. Gezien de eerder genoemde voordelen kunnen we er beter direct mee beginnen. We moeten alleen oppassen dat we de naamsbekendheid van Bitcoin niet beschadigen. 

Wat vinden jullie ervan? Moeten we overstappen op Sat of gewoon BTC blijven gebruiken? Laat het ons hieronder weten!

lightning netwerk nieuws
Stuur ons een fooi over het Lightning Netwerk!

4.7/5 - (32 stemmen)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Koop Nu De Beste Nederlandstalige Bitcoin Boeken Met Lightning En Krijg 25% Black Friday Korting En Nog Eens 10% Korting Erbovenop Omdat Je Met Bitcoin Betaald!

Tot en met 28 November krijg je voor Black Friday 25% korting op de beste Nederlandstalige Bitcoin boeken. Als je met Bitcoin of Lightning betaald krijg je er nog eens 10% korting bovenop!