Menu Sluiten

Bitcoin Layer 3 – Je kan straks tokens lanceren op het Lightning Netwerk met het Spectrum protocol!

spectrum

Na de sterke opmars van zogenaamde 2nd layers zoals het Lightning Netwerk, Rootstock en Liquid, komt nu de eerste 3e layer van Bitcoin in zicht. Gisteren werden de plannen gepubliceerd om het Spectrum protocol te lanceren waarmee tokens boven op het Lightning netwerk uitgegeven kunnen worden. Deze tokens zullen direct gaan concurreren met ERC-20 tokens op Ethereum. Alles wat met ERC-20 tokens gedaan kan worden zal ook mogelijk zijn met Spectrum tokens. 

Wat is het Spectrum protocol?

Spectrum is een protocol om tokens bovenop het Bitcoin netwerk uit te geven. Door de technologie van gekleurde coins te gebruiken kunnen Satoshi’s in het Lightning Netwerk getagt worden met de informatie dat ze deel uitmaken van een bepaald token. Hierdoor kunnen ERC-20 achtige tokens gecreëerd worden die met de snelheid en lage kosten van van het Lightning Netwerk verstuurd en geswapt kunnen worden. 

Het protocol wordt ontwikkeld binnen een samenwerkingsverband van grote namen zoals Bitrefill, Bitfinex, Fulgurventures, PoseidongroupCH, BHB Network, Chainside en Inbitcoin. Bitfinex verwacht nog dit jaar de bekende stablecoin Tether op Spectrum te lanceren. Het protocol zal dus direct in de echte wereld gebruikt gaan worden.

Giacomo Zucco, een bekende Bitcoin programmeur die een reputatie als diehard Bitcoin maximalist heeft verworven door zich herhaaldelijk negatief over altcoins uit te spreken maakt deel uit van het project. Volgens hem zijn meer geavanceerde blockchain applicaties alleen werkbaar op 3e en hoger gelegen layers. Daar zijn wij het natuurlijk helemaal mee eens. 
Bitcoin Spectrum VS Ethereum ERC-20

3e layer spectrum

Bitcoin Spectrum VS Ethereum ERC-20

In een recentelijk artikel over ‘De perfecte blockchain’ hebben we al beschreven waarom de constructie van Bitcoin met de functie van vermogensbehoud op de basis layer en meer ingewikkelde functies op hoger gelegen layers optimaal is. Spectrum tokens zullen in onze ogen dus superieur zijn aan ERC-20 tokens om de volgende redenen:

  • De onderliggende blockchain van Bitcoin is vele malen beter beveiligd (veel hogere hashrate) en veel decentraler dan Ethereum (Ethereum blockchain is zelfs teruggedraaid na de DAO hack). 
  • Zoals ERC-20 ondersteuning met een paar lijnen code in ETH software geïmplementeerd kan worden, kan Spectrum ondersteuning met een paar lijnen code plus de code voor LN in BTC software geïmplementeerd worden. Er zijn veel meer actieve BTC wallets, dus veel meer potentiële Spectrum gebruikers. Natuurlijk kost het wel tijd voordat de Lightning code in de meeste Bitcoin software is geïmplementeerd. Het zal dus waarschijnlijk wel wat tijd nodig hebben.
  • Omdat gecompliceerde smartcontract code buiten de blockchain gehouden wordt, is een gelaagde benadering veel beter op te schalen. Bovendien zal het aanvalsoppervlakte alleen in de specifieke laag toenemen en niet over de gehele blockchain.

Hogere layers zullen de altcoins één voor één overbodig maken

De basis layer van Bitcoin, oftewel de blockchain zelf is verreweg het beste netwerk voor waardebehoud en settlement van grote bedragen. Er is geen serieuze concurrentie op dit vlak. Op dit moment kunnen we vrij zeker stellen dat Bitcoin hierin de leider zal blijven. 

Met hoger gelegen layers zal Bitcoin steeds meer functies toe gaan voegen. Omdat ze per definitie beter beveiligd en beter op te schalen zijn en bovendien over een verder ontwikkelde infrastructuur beschikken zijn ze eigenlijk altijd superieur. Bovendien zijn bijna alle blockchain applicaties open source, dus applicaties die op een andere blockchain draaien kunnen geforkt worden en na een paar kleine aanpassingen op Spectrum gelanceerd worden. Al bestaande applicaties kunnen dus ook vrij gemakkelijk verhuizen.

Het zal dus een toenemend risico worden om een ERC-20 token te lanceren, omdat iemand anders jouw harde werk letterlijk kan kopiëren en als een superieure versie op Spectrum kan lanceren. De geplande fork van de Brave browser waarbij in plaats van het BAT token Lightning ondersteuning ingevoerd gaat worden is hier een mooi voorbeeld van. 

Omdat uiteindelijk meer mensen Lightning zullen gebruiken dan BAT zal de LN Brave versie veel bruikbaarder zijn. Het kan immers met veel meer externe programma’s communiceren. Zo kan de LN versie bijvoorbeeld een applicatie bevatten om direct bij winkels of diensten die Lightning accepteren af te rekenen of om artikels met een LN paywall te lezen.

Welke altcoins zijn in gevaar?

ALLEMAAL, ja je hoort het goed! We zullen hier op een rijtje zetten hoe het ongeveer zal verlopen:

Layer 1 / Blockchain

Op layer 1 zijn simpele smartcontracten en super veilige censorship resistente internationale betalingen mogelijk. Met behulp van coinjoin en mixers kan ook een redelijk niveau aan privacy behaald worden. Toekomstige updates zoals Schnor en MAST zullen hier nog wat verbetering in brengen.

Toch is Bitcoin onchain het meest geschikt voor vermogensbehoud, grote transacties en setteling van andere layers. Voor snelle, goedkope en anonieme transacties blinkt onchain Bitcoin niet echt uit. 

Layer 2 / Lightning, RSK, Liquid

Layer 2 maakt het mogelijk om spotgoedkope transacties te maken die direct confirmeren. Bovendien verbeterd het de privacy ook nog eens flink. Met een combinatie van de toekomstige upgrades, software zoals coinjoin en anonieme LN nodes die op Tor draaien is het mogelijk een vergelijkbaar privacy niveau te bereiken als van de huidige privacy coins. Daarnaast is het uitgeven van tokens mogelijk op Liquid en het draaien van smart contracts op RSK. 

Layer 2 heeft dus de potentie om alle altcoins die gericht zijn op goedkope en snelle transacties te vervangen en binnenkort ook de privacy coins. Met smart contracten is layer 2 echter nog niet superieur, omdat Liquid en RSK beide een federatie gebruiken om coins in-en uit te voeren (RSK alleen uit). Er is dus een flinke tradeoff is gemaakt op het gebied van decentralisatie. Smart contract platforms zoals Ethereum zullen waarschijnlijk nog niet door layer 2 vervangen worden, maar hebben er wel een geduchte concurrent bij.

Layer 3 / Spectrum, ?, ?

Layer 3 zal waarschijnlijk voor het eerst superieur zijn aan een deel van de functies van smartcontract platforms zoals Ethereum. Het overgrote deel van de applicaties die nu op Ethereum draaien zullen beter presteren op Spectrum, omdat er geen bloktijd is, lagere fees zijn en omdat er een hoger beveiliging niveau is. De functies die nog niet op Spectrum mogelijk zijn zullen waarschijnlijk op andere 3e of hogere layers mogelijk gemaakt worden.

Layer 4,5,6,7,∞

Op hogere layers zullen nog specifiekere en verder gevorderde functies mogelijk worden. Veel van deze functies kunnen we ons nu nog niet eens voorstellen. Je kan het vergelijken met de ontwikkeling van het internet: Wie had in 1995 verwacht dat we social media, streaming van films en virtual reality zouden krijgen?

Conclusie:

Neem voor de grap een kijkje op Coinmarketcap en bekijk de top 20 (top 100 mag ook, maar dat kost zoveel tijd). Lees nu het stukje van Layer 2 en kijk hoeveel altcoins door deze netwerken vervangen kunnen worden of simpelweg in de 2nd layer van het Bitcoin netwerk geforkt kunnen worden. Je zal zien dat er echt maar een paar over blijven.

Nu we layer 3 erbij hebben vallen die paar coins uit de top 20 die nog over waren ook af. Uiteraard moet layer 3 wel succesvol zijn, maar gezien de snelheid waarmee de layer 2 netwerken zich hebben ontwikkeld, hebben wij daar alle vertrouwen in.

Net als dat er maar een internet is, zal er uiteindelijk ook maar een blockchain zijn. Met de komst van Spectrum komen we hier een stuk dichterbij! 

lightning netwerk nieuws
Stuur ons een fooi over het Lightning Netwerk!

4.7/5 - (19 stemmen)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Koop Nu De Beste Nederlandstalige Bitcoin Boeken Met Lightning En Krijg 25% Black Friday Korting En Nog Eens 10% Korting Erbovenop Omdat Je Met Bitcoin Betaald!

Tot en met 28 November krijg je voor Black Friday 25% korting op de beste Nederlandstalige Bitcoin boeken. Als je met Bitcoin of Lightning betaald krijg je er nog eens 10% korting bovenop!